Nieuws van Bonaire

Bonaire start met pilot bevolkingsonderzoek screening borstkanker

Van links naar rechts: Shahaira Salas-Libier (Screening coordinator), Angel Bermudez (Directeur ZVK), Desiree Hooi (Projectleider VWS).

Van links naar rechts: Shahaira Salas-Libier (Screening coordinator), Angel Bermudez (Directeur ZVK), Desiree Hooi (Projectleider VWS).

Kralendijk – Bonaire zal in september 2019 starten met een pilot voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Gedurende 6 maanden wordt een groep van 750 vrouwen uitgenodigd om zich te laten screenen op borstkanker.

Een bevolkingsonderzoek is een gratis medisch onderzoek om ziekten vroeg op te sporen. Dat gebeurt door screening: periodiek onderzoek over langere tijd. Voor de Screening Borstkanker wordt er naar gestreefd om jaarlijks bij 1500 vrouwen vanaf leeftijd 50 jaar een mammografie (röntgen) te doen. Dit om mogelijk te kunnen zien of er borstkanker is voordat men er zelf iets van merkt. Om de twee jaar krijgen deze vrouwen een oproep tot zij de 75-jarige leeftijd bereiken.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het bevolkingsonderzoek borstkanker is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe beter. De kans is dan groter dat  behandeling succes heeft. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig.

De opdracht voor deze pilot is gegeven vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Er zal nauw worden samengewerkt door het Openbaar Lichaam Bonaire, het ziekenhuis Fundashon Mariadal, het zorgverzekeringskantoor (ZVK), de lokale huisartsen en het centrum bevolkingsonderzoeken van het RIVM.

Voor meer informatie kijk op de website www.screeningkansernapechu.com of mail info@screeningkansernapechu.com.

Rocargo

Deel dit artikel