Nieuws van Bonaire

Saliña di Vlijt wordt opgeknapt

Aanleg van drie eilandjes voor vogels

Kralendijk – Saliña di Vlijt wordt opgeknapt om te voorkomen dat in de toekomst bij zware regenbuien een groot deel van het slib naar zee stroomt. De saliña is de afgelopen jaren volgelopen met een laag slib van ongeveer 50 centimeter. In de salina is er jarenlang geen onderhoud gepleegd. Om te voorkomen dat het slib naar zee stroomt, wordt een deel van de saliña afgegraven. Zo is het mogelijk om nieuw slib weer op te vangen.

Het gebied dat wordt wordt afgegraven ligt ten oosten van de saliña en loopt tot aan Mentor. Dit deel is eigendom van Openbaar Lichaam Bonaire. In de saliña worden er drie eilandjes aangelegd worden waar vogels in de toekomst kunnen foerageren en broeden. Saliña’s zijn natuurlijke waterbergings gebieden, ze zijn gevuld met regenwater en zeewater. 

In de saliña wordt het regenwater opgevangen dat van hogere gebieden naar zee stroomt. Door de saliña’s komt het slib niet in de zee en wordt het koraal niet aangetast. De saliña’s zijn een geliefde plek voor watervogels. Ze zijn ook belangrijk voor trekvogels die tussen Noord- en Zuid-Amerika migreren. 

Het onderhoud aan de saliña begint in august en is in september klaar. Het opknappen van de saliña is onderdeel van het zogeheten natuurproject Erosiebestrijding Natuurherstel Bonaire.

Rocargo
Deel dit artikel