Nieuws van Bonaire

OTB-baas Lauffer was opvallend gul voor zijn ‘policy advisor’ Carel van Gelder

Als baas van OTB was René Lauffer (rechts) opvallend gul voor zijn rechterhand Carel van Gelder.

Door Koninkrijksrelaties.Nu

Kralendijk – Bij overheidsnv Oil Trading Bonaire (OTB) is het afgelopen jaar met geld gesmeten. Er zijn grote bedragen aan een omstreden consultant uitgegeven zonder dat duidelijk is wat die daarvoor heeft gepresteerd.

De in december 2018 door president-directeur René Lauffer aangetrokken ‘policy-advisor’ Carel van Gelder streek in amper een half jaar tijd minstens 140.000 dollar op. Diens aanstelling was op zichzelf al opmerkelijk. De man staat in Nederland bekend als ‘de wietwethouder’. De VVD’er zag zijn politieke carrière voortijdig stranden toen zijn naam opdook in een politieonderzoek naar een illegale wietkwekerij.

Riant salaris

Hoewel Van Gelder met nog meer ‘akkefietjes’ de krantenkoppen haalde, weerhield dat Lauffer er niet van hem vanaf december in te huren als ‘policy advisor’. De OTB-baas toonde zich opvallend gul: terwijl hij voor zijn parttimejob zelf ‘slechts’ 7.000 dollar aan salaris ontving, kende hij Van Gelder een vaste maandvergoeding van netto 7.500 dollar toe. Adviseur zijn van een overheidsnv van bescheiden omvang was kennelijk te min voor de huurling, want die poetste de cv op zijn Linkedin-pagina op door ten onrechte te vermelden dat hij tevens adviseur was van het Openbaar Lichaam Bonaire.

Goede bekenden

Heel veel had Van Gelder niet te doen bij OTB. Dus had hij tijd genoeg voor het schrijven van een ‘Energie Transitie Visie Bonaire ten behoeve van het Openbaar Lichaam Bonaire’. Deze klus viel niet onder de taakomschrijving van ‘policy advisor’ dus kreeg hij bovenop zijn vaste maandfee 26.450 dollar extra uitbetaald. Bijzonder is overigens dat OTB precies dezelfde opdracht à raison van 45.000 dollar aan Greenworld Company had verstrekt. Hoe OTB bij dit in het verre Friese Heerenveen gevestigde ‘platform van experts’ terechtkwam laat zich raden: oprichter Jeroen Veenema en Carel van Gelder zijn goede bekenden van elkaar.

Aflopend contract

In de loop van juni moet het de in januari 2018 door toenmalig gedeputeerde Hubert Martis aangestelde Lauffer duidelijk zijn geworden dat zijn per 1 juli aflopende contract niet zou worden verlengd na signalen dat nieuw ingrijpen door de Inspectie Leefomgeving en Transport dreigt omdat OTB onvoldoende heeft gedaan met de waarschuwing dat de veiligheid van de brandstofopslag bij het vliegveld dringend verbeterd moet worden.

Rocargo

Voorschot

Op 20 juni, tien dagen voor zijn vertrek, besloot Lauffer de beloning van Van Gelder met terugwerkende kracht te verhogen van 7.500 dollar naar 10.000 dollar per maand. Die factureerde prompt 15.000 dollar als achterstallig loon voor de periode december-mei. Daarmee was de ruimhartigheid van Lauffer nog niet voorbij: hij gaf zijn rechterhand ook nog een voorschot van 45.000 dollar voor in de toekomst te verrichten consultancywerkzaamheden.

Per ongeluk

Hoewel Lauffer inmiddels vertrokken is staat Van Gelder nog op de payroll van OTB. ,,Mijn cliënt laat mij weten dat hij nog steeds als policy advisor aan OTB verbonden is. Hij was zich niet ervan bewust dat dit niet meer op zijn linkedinprofiel vermeld staat. Waarschijnlijk is deze vermelding bij een recente update per ongeluk door hem verwijderd”, aldus advocaat Marc Langerak namens Van Gelder.

Meer vraagtekens

Binnen OTB worden eveneens vraagtekens geplaatst bij de bijna 600.000 dollar die Lauffer het afgelopen jaar aan bedrijven heeft uitgegeven om verbeteringen aan te brengen aan de brandstofopslag bij het vliegveld. Ondanks deze investering wordt nog altijd niet voldaan aan de eisen van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Eerder deze week werd bekend dat het Bestuurscollege heeft besloten met voorrang noodmaatregelen uit te voeren.

Deel dit artikel