Nieuws van Bonaire

Exorbitant hoge tarieven van banken remmen het zakendoen tussen Caribisch en Europees Nederland

Door Koninkrijksrelaties.Nu

Den Haag – Bedrijven in Europees Nederland die zaken willen doen in Caribisch Nederland en andersom worden geconfronteerd met exorbitant hoge kosten die de betrokken banken voor overzeese transacties in rekening brengen.

Een ondernemer die sinds begin dit jaar diensten aanbiedt aan inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba is geschrokken van de tarieven: ,,Ik ben tevreden over het aantal bestellingen, maar de marge die ik maak wordt voor een aanzienlijk deel opgeslokt door de banken aan beide zijden. Mijn klanten op de eilanden moeten om te beginnen al een extra bedrag aan kosten aan hun bank betalen om te zorgen dat ik het gehele factuurbedrag ontvang.”

Waddeneilanden

Daar blijft het niet bij. ,,Mijn eigen bank brengt mij achteraf ook nog eens kosten in rekening. In totaal kan de vergoeding aan de banken in mijn geval oplopen tot ruim boven de 10 procent van het factuurbedrag. Bonaire, Sint Eustatius horen bij Nederland, maar de banken behandelen transacties tussen Europees en Caribisch Nederland als zogeheten wereldbetalingen waarvoor zij pittige tarieven rekenen. Op deze manier ontgaat je als ondernemer wel de lust om zaken te doen met onze overzeese landgenoten.”

De betrokken ondernemer piekert er niet over voor leveringen aan klanten op de BES-eilanden een hogere prijs te rekenen. ,,Ik begrijp niet dat de wet de banken niet verplicht als het om Bonaire, Sint Eustatius en Saba gaat tarieven te hanteren die voor binnenlands betalingsverkeer gelden. Den Haag zou te klein zijn als banken zulke hoge kosten in rekening zouden brengen voor transacties met de Waddeneilanden.”

BES-bank

Het ministerie van Financiën heeft aangekondigd voor het einde van het jaar, na overleg met de openbare lichamen en andere belanghebbenden op de eilanden, een voorstel te doen om de hoge drempels in het betalingsverkeer tussen Caribisch en Europees Nederland weg te nemen. Een mogelijkheid waarover serieus wordt gedacht is de oprichting van een BES-bank.

Deel dit artikelRocargo

Rocargo

Rocargo