Onderwijs

TuranGoeloe verantwoordelijk voor opvang en begeleiding BES-studenten in Nederland

Halima Turan en Lushena Goeloe zijn de twee drijvende krachten achter TuranGoeloe

Halima Turan en Lushena Goeloe zijn de twee drijvende krachten achter TuranGoeloe

Kralendijk- Tot enkele weken terug had nog niemand op het eiland nog gehoord van de organisatie TuranGoeloe, maar sinds enkele weken is de in eerste instantie wat exotisch en tegelijkertijd bekend klinkende naam veel te horen; vooral bij ouders van kinderen die net zijn afgestudeerd en zich op maken voor de aanvang van hun studie in Nederland. Tijd voor Bonaire.Nu in gesprek te gaan met Halima Turan en Lushena Goeloe.

Halima Turan moet in eerste instantie lachen om de vraag waar TuranGoeloe ‘opeens’ vandaan komt. “Er is een aanbesteding geweest vanuit OCW voor de opvang en begeleiding van studenten afkomstig uit de BES-eilanden. Daar hebben wij op ingeschreven en de opdracht op basis van onze offerte aan ons gegund. Omdat het relatief kort dag is, zijn we daarna meteen aan de slag gegaan”, vertelt Turan.

Toch is de organisatie niet nieuw. TuranGoeloe zorgt al enkele jaren voor studenten uit de Cariben die in Nederland hun studie vervolgen. TuranGoeloe doet, voor vertrekt van de studenten, een uitgebreide intake om te weten met wie ze te maken hebben. Daarnaast zorgt de organisatie dat de studenten in Nederland worden opgevangen en begeleid. Studenten hebben de afgelopen weken de nodige papieren moeten verzamelen en in moeten leveren bij TuranGoeloe. De organisatie onderhoudt via een speciaal platform, “TEAMS”, contact met de studenten. Via TEAMS wisselen TuranGoele en de studenten berichten uit.

In totaal gaat het om zo’n 47 studenten uit de BES-eilanden die in augustus naar Nederland zullen afreizen. Daarvan is het overgrote merendeel afkomstig uit Bonaire en maar een enkeling van St. Eustatius en Saba. “Het kunnen er overigens nog wat meer of wat minder worden dan de 47 die nu in beeld zijn”, zeggen zowel Turan als Goeloe.

Volgens de beide onderneemsters is het vinden van huisvesting geen eenvoudige taak. “Er is een enorme schaarste aan studentenkamers”, zegt Lushena Goeloe hierover. “Het is beslist geen uitzondering dat er 20 – 40 geïnteresseerden zijn voor één enkele kamer, vooral als het gaat om de meer populaire steden”. Volgens Goeloe is dit ook de reden dat TuranGoeloe hoge eisen stelt aan de studenten die hun studie in Nederland voort gaan zetten.

“De partijen waar wij mee werken, als het gaat om kamerverhuur, zijn particuliere partijen die de zekerheid willen hebben dat de student betaalt. En dat de kamer ook wordt betaald als de student er opeens mee op zou houden of met de Noordezon vertrekt, terwijl het contract nog doorloopt”, vertelt Goeloe. Dat is ook de reden waarom de student moet beschikken over een ‘garant’, die verantwoordelijk is voor de betaling van de kamer als de student dat onverhoopt niet zou doen.

Dit levert vanuit Bonaire.Nu de vraag op hoe TuranGoeloe omgaat met studenten van ouders die niet kunnen voldoen aan de eis van de organisatie om met een garant te komen die minimaal 1800 dollar per maand verdient; een bedrag dat toch vrij hoog ligt ten opzichte van het gemiddelde inkomen op de BES-Eilanden. Turan en Goeloe geven toe er sprake is van een stevige inkomenseis voor een garant, maar geven tegelijkertijd aan dat er naar hun weten tot nog toe geen student is die om deze reden is afgevallen.

“Door de schaarste als het gaat om huisvesting moeten we echt met heel overtuigende papieren komen, want anders wordt er geen zaken gedaan met ‘onze’ studenten. Toch is het -voor zover wij kunnen overzien- eigenlijk nog niet voorgekomen dat studenten niet konden voldoen aan de eisen van een garant”, aldus TuranGoeloe.

“Mocht het nou echt helemaal niet lukken dan zullen we de betrokken student niet afwijzen”, zegt Turan na enig aandringen. Het kan wel betekenen dat de student moet overwegen elders te studeren of te wonen, waar de schaarste minder groot is en er minder eisen worden gesteld aan potentiële huurders”. Uiteindelijk is TuranGoeloe evenwel niet verantwoordelijk voor het feit dat studenten niet beschikken over iemand die zich borg kan stellen voor de huur.

Rocargo

Op de vraag hoe het staat bij de uitval van ‘Antilliaanse’ studenten, zeggen beide dames dat het daarmee best meevalt. “Het beeld dat van de studenten van de eilanden zo’n 80% afvalt herkennen wij zeer zeker niet bij de studenten die wij begeleiden”, zegt Goeloe daarover. Volgens Goeloe, zelf van Antilliaanse komaf, is dat ook gelijk de reden waarom het bedrijf wordt ingeschakeld. “Wij zorgen, via het zogenaamde ‘buddy-systeem’ dat studenten na aankomst worden begeleid en niet in hun eentje in het diepe vallen. Wij zorgen voor een centrale opvang, en vooral de eerste maanden nemen wij de zorg voor verschillende dingen over en zorgen wij dat alles op zijn pootjes terecht komt”.

Hoewel de meeste studenten op de eilanden nog maar net hun diploma en ontvangst hebben genomen, stappen zij in de meeste gevallen over goed een maand al op het vliegtuig naar Nederland.

Wie meer informatie wil over TuranGoeloe, kan dat online vinden via de website van de organisatie: https://www.turangoeloe.nl/

Deel dit artikelRocargo

Rocargo

Rocargo