Nieuws van Bonaire

Het ritueel en de traditie van San Juan en San Pedro

 

Kralendijk – De viering van San Juan en San Pedro vindt plaats respectievelijk op 24 en 29 juni. Op deze dagen ontvangt iedereen met de naam Juan en Pedro, of namen die herleid zijn van deze twee, zoals bijvoorbeeld Juanita, Johana, Wancho, John, Pedro, Peter of Petra, bezoek aan huis. De huiseigenaar treft de nodige voorbereidingen in afwachting van een groep muzikanten die een serenade geeft. Tot op vandaag vindt deze traditie plaats in de buurt van Rincon, Nort Saliña en Nikiboko.

Aankomende zaterdag 29 Juni bij Cultuurpark Mangazina di Rei is er de volgende editie van het cultuurevenement ‘Nos Zjilea’ met dit keer als thema ‘Het ritueel en de traditie van San Juan en San Pedro’. De groep jongeren “Ayo Mundu” die het educatieve programma op zaterdag volgt, zal een demonstratie geven samen met hun trainer Nel Piar van de serenade die plaats vindt gedurende de periode van San Juan en San Pedro, zodat de toeristen en bezoekers kennis kunnen maken en waardering krijgen voor deze leuke traditie.

Dhr. Nochi Coffie van SKAL zal zijn kennis en ervaring komen delen over de fakkel en het springen over het vuur tijdens deze viering. Tijdens San Juan en San Pedro kan de sterke drank niet uitblijven. Een drank die veel gedronken wordt bij deze traditie is “Kukui”. Mevr. Jenny Crestian op haar beurt zal een presentatie geven hoe je een lekkere kukui kunt maken.

Verschillende van onze ouderen van het verblijftehuis Villa Antonia zullen verhalen komen vertellen over hun leuke, oude tijden. Special voor deze gelegenheid zal er een presentatie zijn van Dhr. Giovanny Mercera met zijn gedenkwaardige liedjes van de jaren 80 om ons weer naar het verleden te brengen.

De cultuurmarkt zal er opnieuw zijn met lokale verse producten, “strop’i kalbas”, lokaal geproduceerde natuurlijke vruchtensappen “Made in Rincon”, lokale lekkernijen, lokale kunst en nog veel meer. De keuken gaat open om 10 uur ’s morgens met de mogelijkheid om gedurende de middag verschillende lokale gerechten te proeven. Dit allemaal in een gezellige sfeer met een “live” optreden van de lokale band ”JC & Friends”.

We praten verder op ‘Nos Zjilea’, hét cultureelevenement van Bonaire; aankomende zaterdag 29 juni vanaf 8 uur ‘s morgens tot 2 uur ‘s middags bij Cultuurpark Mangazina di Rei. Voor meer informatie kun je de facebook fanpage van Mangazina di Rei bezoeken.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo