Nieuws van Bonaire

Campagne inzameling flessen voor hergebruik van start

“Hou Bonaire Schoon-campagne moet weer naar de scholen”

KRALENDIJK – Elvis Tjin Asjoe heeft een oproep gedaan om, net zoals vroeger, de scholen weer in te gaan met bewustmakingsprogramma’s voor kinderen om Bonaire schoon te houden. Hij heeft dit afgelopen zaterdag gezegd tijdens een activiteit op de parkeerplaats van de Van den Tweel Supermarkt. Zijn collega James Kroon en Selibon directeur Rudsel Leito hebben ook het woord gevoerd bij deze gelegenheid. ‘Laten wij de scholen weer ingaan met de Hou Bonaire Schoon-campagne’, zo begon Tjin Asjoe zijn toespraak, daarbij verwijzend naar het feit dat Bonaire met de dag steeds vuiler wordt. Hij zei dat hij zich zorgen maakt over deze negatieve trend en haalde een verhaal uit zijn kindertijd aan.

Basisschool

Tjin Asjoe: ‘Toen ik op de basisschool zat, kregen wij veel informatie over het schoonhouden van  Bonaire. Wij leerden waarom wij ons eiland schoon moesten houden en dat wij geen rommel op straat mochten gooien. Op een dag reed ik met mijn vader mee in de auto toen hij een fles weggooide. Ik heb hem daarop aangesproken en uitgelegd dat dat niet kon. Ik had mijn les op school geleerd en mijn vader trok lering uit dat incident.’ Volgens de gezagsdrager irriteert hij zich mateloos aan de vervuiling op Bonaire. Hij wandelt veel en komt veel afval tegen op de weg. Zo zag hij bijvoorbeeld tijdens een recente wandeltocht van Pro Kids van het Jossy Boekhoudt Sportpark naar Sorobon hoeveel afval er aan de kant van de weg ligt. ‘Dit kan zo niet langer. Ik geloof dat wij terug moeten naar de scholen en projecten en bewustmakingslessen introduceren zoals vroeger gebeurde. Wij zien dat de bouwsector bouwafval weggooit in de natuur. Mensen gooien flessen en ander afval uit de auto. Dit kan zo niet verder. Wij moeten ons ervoor schamen hoe wij Bonaire vervuilen.’

‘Blue Destination’

Gedeputeerde Tjin Asjoe juicht het toe dat Selibon met een glasinzamelingcampagne begint in het kader van hergebruik. Hij hoopt dat er nog meer afvalscheiding komt, dus ook van andere materialen. ‘Bonaire heeft altijd het imago van een schoon eiland gehad. Wij moeten ons inzetten om dit imago terug te krijgen. Wij werken er hard aan om van Bonaire een ‘Blue Destination’, een duurzaam eiland te maken. In het kader van deze visie is er geen ruimte voor een vervuild eiland’, benadrukte de bestuurder. Tjin Asjoe doet een beroep op zowel inwoners als toeristen om Bonaire schoon te houden. Gooi niet zomaar rommel op straat, in de mondi of in zee. ‘In je eigen huis smijt je toch ook niet van alles op de vloer. Beschouw Bonaire in zijn geheel als je eigen huis en vervuil ons eiland niet. Laten wij door ons eiland schoon te houden, meehelpen van Bonaire een 4-sterren bestemming te maken.’     

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo