Nieuws van Bonaire

Ingezonden; Sargassam is uitstekend geschikt als voer voor de geiten, ezels, paarden en kippen

Door Luise Maria van Lieshout

Sargassum bevat dezelfde mineralen, vitaminen en proteïnen als hooi. Het is uitstekend geschikt als veevoer, maar ook als mest voor de kunuku en tuin. Dat zegt Manuel Simbana van de Bonaire Botanical Garden, professor in Landbouw en Medicijnen. “Ik doe vaak een handje sargassum op mijn salade. Gewoon rauw met een beetje olie en azijn. Een boost voor je immuunsysteem.”

“Sargassum is een oase midden in de oceaan”, vertelt Manuel Simbana. “Als je het twee weken laat drogen, kun je het aan de geiten, ezels, paarden en kippen voeren. Bij de Bonaire Botanical Garden geven wij het ook aan onze dieren. Begin met een klein beetje zodat hun verteringssysteem eraan gewend kan raken. Combineer het met het normale voer. Langzaam bouw je het op. Bij geiten tot 25%, ezels en paarden 10%, kippen 15%.” (University of California.)

Sargassum is ook goed voor het immuunsysteem van bomen en planten en sluit prima aan bij permacultuur. “Neem bijvoorbeeld een kokospalm van twee meter hoog. Graaf op een meter afstand van de stam een ring van 25cm diep, daarin verdeel je 3 kilo sargassum. Dat zijn ongeveer de hoeveelheden. Je zult mooiere en zoetere kokosnoten krijgen. Nog beter is het om het met ezelmest te combineren, dan heb je een optimale mix van continentale energie en de energie van de oceaan. Natuurlijk kun je het ook gebruiken om compost van te maken.”

Hooi is zeker de laatste tijd weer een probleem omdat het eiland niet meer kan rekenen op een vaste toevoer vanuit Venezuela. “Sargassum is een voordelige oplossing en nog goed voor het milieu ook. De uitstoot van methaangas is namelijk lager als het vee sargassum eet.” Tot slot heeft sargassum ook medicinale eigenschappen. Als thee kun je het gebruiken tegen keelslijm. Op de Facebook-pagina van Bonaire Botanical Garden kun je een interview bekijken waarin professor Manuel Simbana over de sargassum-oplossing vertelt (in het Papiaments).

Facebook Bonaire Botanical Garden

Deel dit artikel