Opinie

Commentaar: Overheid bakt burgers flinke poets met nieuwe nummerplaat

Het hoofd financiën van het Openbaar Lichaam geeft uitleg over de nieuwe nummerplaten. Foto: OLB

De nieuwe nummerplaat kan alleen maar in ontvangst worden genomen na het overleggen van een stapel papieren, sommige van jaren terug.

Kralendijk- Dat burgers al niet echt juichend reageerden op het ontwerp van de nieuwe nummerplaten was al langer bekend, maar de overheid lijkt de weggebruiker nu ook het leven zuur te willen maken met een onredelijke hoeveelheid handelingen om de nieuwe platen überhaupt in ontvangst te mogen nemen.

Dat de overheid verwacht dat autobezitters een geldig verzekeringsbewijs kunnen overleggen om de nieuwe platen in ontvangst te kunnen nemen zal door velen worden toegejuichd. De invoering van het nieuwe systeem, waarbij mensen de motorrijtuigenbelasting (MRB) online kunnen betalen zonder tonen van een verzekeringsbewijs, zal zeker niet in positieve zin hebben bijgedragen aan het aantal mensen dat onverzekerd rondrijdt.

Ook is nog wel te billijken dat de overheid verwacht dat de weggebruiker aan kan tonen dat deze in elk geval de wegenbelasting over het jaar 2019 heeft betaald. Maar dat de overheid van de gelegenheid gebruik maakt om ook nog te eisen dat weggebruikers kunnen aantonen dat zij niet alleen in het jaar 2018, maar zelfs ook in 2017 de volledige wegenbelasting hebben betaald is niets anders dan grotesk.

Heeft de overheid ooit aan u verteld dat u ook van voorgaande jaren het betalingsbewijs van de MRB moest bewaren? Aan mij in elk geval niet. Stelt u zich de arme stakkers eens voor die aangewezen zijn op het betalen per half jaar en dat tot hun stomme pech hebben gedaan aan de kassa van de Girobank, waar tot voor kort belastingen gratis mochten worden betaald. Die moeten nu op zoek naar minimaal 5 (stortings)bewijzen, waaronder die van een bank die inmiddels niet meer op het eiland is gevestigd. Kunt u betaling niet aantonen? Sorry, dan voor u geen nieuwe nummerplaat!

Maar daarmee zijn we er nog niet: de overheid wil ook een ‘bewijs’ van het adres waarop u woont. Daartoe dient of een uittreksel van de bevolkingsadministratie te worden overlegd, hoewel de overheid ook zo ‘coulant’ is dat u ook een rekening van de WEB of een bankafschrift op uw naam mag laten zien. Dat roept dan meteen vragen op over de inmiddels ook op de BES van kracht zijnde privacywet. Want wat heeft de betreffende ambtenaar te maken met mijn water- of stroomverbruik, dan wel met het banksaldo van de weggebruiker. Het gaat er niet alleen om dat u het moet laten zien. Nee, er moeten zelfs kopieën worden achtergelaten!

Dat de overheid probeert haar eigen administratie bij te werken of op te schonen mag worden toegejuichd. Maar anno 2019 zou toch zelfs van onze lokale overheid verwacht mogen worden dat zij zélf in staat is bepaalde administratieve gegevens na te kijken en de burgers niet hoeft op te zadelen met een onmogelijke en onredelijke hoeveelheid werk.

Overigens roept zij met de gekozen opstelling ook de nodige rampspoed over zichzelf af. Wat denkt de overheid te doen met burgers die niet aan kunnen tonen dat zij bijvoorbeeld in 2017 hebben betaald? Tot in lengte van dagen mensen zonder nieuwe nummerplaat laten rondrijden? Burgers in sommige gevallen ten onrechte nog een keer de belasting van 2017 of 2018 laten betalen?

Het lijkt me een schitterende case voor de Ombudsman, wanneer die weer naar de Cariben afreist. Houden we die ook nog een tijdje bezig!

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo