Nieuws van Bonaire

Saba van Unesco-lijst potentiële werelderfgoedsites verwijderd

 

Door Koninkrijksrelaties.Nu

Den Haag – Saba is van de lijst van potentiële Unesco-werelderfgoedsites afgevoerd.

De lijst is deze week aangepast. Het Plantagesysteem in West-Curaçao en het Bonaire National Marine Park zijn wel gehandhaafd. De voorlopige lijst van werelderfgoederen wordt van tijd tot tijd geëvalueerd. Het zijn de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid die locaties voordragen of weer van de lijst verwijderen.

Waarom de kandidatuur van Saba is ingetrokken is niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van de Nederlandse Unesco-commissie laat weten dat plaatsing op de voorlopige lijst geen garantie is dat een gebied ook daadwerkelijk wordt genomineerd. ,,Een nominatie is tijdrovend en kostbaar. Dat een site van uitzonderlijke waarde voor de mensheid is moet goed worden onderbouwd. Dat moet door de lokale overheid en organisaties gebeuren.”

Tot nu is de binnenstad van Willemstad de enige locatie in het Caribisch deel van het Koninkrijk dat door de Unesco is erkend als werelderfgoed. Europees Nederland telt er negen.

Deel dit artikel