Nieuws van Bonaire

Intensieve controles op veiligheid schepen uitgevoerd

Kralendijk – In de dagen rondom Dia di Rincon zijn intensieve controles op het water gehouden, op schepen die met passagiers van en naar Curaçao voeren. Deze controles zijn uitgevoerd door een samenwerking van de Kustwacht, het havenkantoor, de Douane, de KMar en de Scheepvaart Inspectie. Dit was van tevoren aangekondigd in een persbericht.

Samenwerking

Via de radar en met de hulp van de Douane/Immigratie uit Curaçao werd de komst van de boten in de gaten gehouden, zodat deze op het water konden worden opgevangen door de Kustwacht. De Kustwacht bracht ze naar het Douane/Immigratie kantoor aan de haven op Bonaire. Hier kon men inklaren en werd, aan de hand van een vragenlijst, gecontroleerd of er met betalende passagiers werd gevaren.

Er was een goede samenwerking tussen de verschillende ketenpartners, op zowel Bonaire als op Curaçao. Ook de medewerking van de passagiers en de bemanningen aan boord van de schepen werd positief ervaren.

Veiligheid voor plezier- en vissersvaartuigen

Wij adviseren nogmaals om ervoor te zorgen dat er voldoende reddingsmiddelen aan boord zijn, die in geval van nood gebruikt kunnen worden. Tijdens de controles is namelijk geconstateerd dat er niet altijd voldoende veiligheidsmiddelen en reddingsmiddelen aan boord waren.

Achterop de vaarvergunning, die het havenkantoor van Bonaire uitgeeft aan geregistreerde schepen, staat vermeld welke middelen noodzakelijk zijn.

Zorg er ook voor dat er een contactpersoon aan de wal is.

Veiligheid voor commerciële vaartuigen.

Commerciële vaartuigen die in het gebied rond Bonaire blijven, moeten voldoen aan de zogenaamde “Bijlage 6” eisen en commerciële vaartuigen die buiten dat gebied willen varen, b.v. vischarters, of naar (Klein) Curaçao, moeten voldoen aan de zogenaamde “Small Commercial Vessel Code”.

Contact

Wilt u betalende passagiers rond het eiland of van en naar (Klein) Curaçao vervoeren (commercieel), neem dan contact op met de Scheepvaartinspectie via : email: nsicn@rijksdienstcn.com; telefoon: (+ 599) 715 8351 of kom langs bij het Douane havenkantoor, bovenverdieping Wilhelminaplein 1, Kralendijk, Bonaire.

Deel dit artikel