Bonaire

Bonaire’s Wild Bird Rehab slaat alarm, opvang overvol jonge flamingo’s

Lac Cai – De Bonaire Wild Bird Rehab slaat alarm. Er zijn op dit moment 142 baby- en jonge flamingo’s op Bonaire’s Wild Bird Rehab. Dat zijn 72 vogels boven de maximale capaciteit van de opvang en 78 vogels meer dan het maximum behaalde aantal van 66 vogels vorig jaar.

De vogelopvang heeft sinds half maart van dit jaar meer dan 200 uitgehongerde of gewonde flamingo’s ontvangen. Vorige week zijn er al 28 vrij gelaten die aangesterkt waren. Meer dan 40 vogels zijn dood gegaan. De opvang moet nu noodgedwongen stoppen met het actief zoeken naar uitgehongerde en gewonde vogels en kan momenteel alleen reageren op noodoproepen van het grote publiek.

Zelfs met alle vrijwilligers die helpen om de vogels te voeden en de kooien te reinigen, heeft de opvang simpelweg zijn fysieke capaciteit enorm overschreden. Door het enorme aantal zeer jonge vogels kan de opvang geen vogels vrijlaten binnen de gebruikelijke periode van vier weken. Doordat de vogels langer moeten blijven dan normaal, wordt er niet snel genoeg ruimte voor nieuwe vogels gecreëerd.

Flamingo’s voeden hun jongen ongeveer 105 dagen. In die periode moeten de jongen sterk zijn en voldoende ontwikkeld om te vliegen. Om redenen die nog niet duidelijk zijn, zijn de flamingo’s die in de opvang komen extreem ondervoed en wegen minder dan de helft van wat ze zouden moeten wegen. Op een gegeven moment verlaten ze om onduidelijke redenen de broedplaats en beginnen ze rond te dwalen op zoek naar voedsel, wat ze kennelijk niet vinden.

Ze lopen benedenwinds tot ze de grens van hun terrein bereiken en volgen dan de weg naar het noorden of lopen langs de kustlijn. Deze flamingo’s lopen daar allemaal hun dood tegemoet, zonder uitzonderingen. Ze worden gedood door het verkeer, worden naar zee geveegd of sterven aan uitputting en honger. Zelfs als ze op het eerste gezicht gezond en actief lijken.

Wat er op dit moment gebeurt met de nationale vogel van Bonaire is een tragedie. Het gebeurde vorig jaar en het gebeurt weer dit jaar op een nog veel rampzaligere schaal. Een of meerdere dingen kloppen niet in de habitat van de flamingo’s en / of het voedselproces, en het is absoluut noodzakelijk dat uitgebreid onderzoek wordt gedaan om antwoorden te vinden als Bonaire zijn nationale vogel levend wil houden in zijn prachtige natuur.

De Bonaire Wild Bird Rehab wil de bevolking van Bonaire vragen zich te realiseren dat vele jonge flamingo’s de komende dagen en weken over de wegen zullen dwalen en vragen voorzichtig te rijden en vogels te melden die hulp nodig hebben bij het FKK Animal Rescue Team op 780 8020.

Als een jonge flamingo zich buiten het terrein van Cargill bevindt en niet in staat is weg te vliegen, in de richting van de stad loopt, of op de weg en in gevaar is, heeft hij hulp nodig. Het dier zou daar niet zijn als het geen hulp nodig had.

Deel dit artikel