Nutsvoorzieningen

Probleem dreigt bij noodstroomvoorziening

Instanties als de Fundashon Mariadal krijgen ongefilderde brandstof aangeleverd, die naar alle waarschijnlijkheid niet van de juiste kwaliteit is. Foto: BES-Reporter.
fundashon mariadal in de verbouw

Instanties als de Fundashon Mariadal krijgen ongefilderde brandstof aangeleverd, die naar alle waarschijnlijkheid niet van de juiste kwaliteit is. Foto: BES-Reporter.

Kralendijk- De stroomopwekking door organisaties die afhankelijk zijn van (nood)agregaten komt mogelijkerwijs in de problemen door de aanlevering van vervuilde brandstof. Dat zegt een geraadpleegde expert in gesprek met verslaggevers van Bonaire.Nu.

Volgens betrokken expert is de kans groot dat de levering van vervuilde brandstof, dan wel brandstof die niet aan minimale kwaliteitseisen voldoet, zal leiden tot haperingen aan (nood)agregaten van instanties zoals ziekenhuis Fundashon Mariadal en het gevangeniscomplex van JICN.

“Inmiddels is al vast komen te staan dat brandstof zoals die momenteel door Curoil wordt geleverd vervuild is. Bij de benzinepompen wordt die brandstof, alvorens hij wordt afgenomen door de consument, door de pompen gezuiverd”, aldus de geraadpleegde expert.

Het gevaar dreigt volgens betrokken deskundige dat noodagregaten niet zullen opstarten of niet (goed) zullen functioneren, hetgeen wellicht pas duidelijk wordt op het moment dat de inschakeling ervan nodig is.

“Curoil levert aan deze organisaties ongefilterde brandstof die niet voldoet aan minimale kwaliteitseisen”, aldus betrokkene.

Rocargo

Afgelopen week zetten 3 van de 4 pompstations op het eiland de levering aan consumenten tijdelijk stop, nadat zij aan de bel trokken over de slechte kwaliteit van geleverde brandstof. Die maakt het nodig dat filters soms dagelijks moeten worden vervangen, terwijl zij normaal vele malen langer meekunnen.

Volgens Tobias de Boer van pompsation Bonoco dateren de problemen met de branstofkwaliteit sinds deze niet meer afkomstig is van de Isla Rafinaderij op Curaçao. “Curoil haalt de brandstof ergens vandaan, maar wij weten niet wáár vandaan”, aldus de Boer.

Inmiddels zijn afspraken gemaakt tussen de pomphouders, waarbij Curoil de kosten van het extra filtergebruik absorbeert en de gezaghebber een onafhankelijk onderzoek zal laten uitvoeren naar de kwaliteit van door Curoil geleverde brandstof.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo