Luchtvaart & Reizen

EZ Air zet extra vluchten in voor Dia di Rincon

Een toestel van EZ Air op het platform van de Flamingo Luchthaven bij het opkomen van de zon. Foto: Jeandre Cicilia
EZ platform bia with reflection photo Jeandre

Een toestel van EZ Air op het platform van de Flamingo Luchthaven bij het opkomen van de zon. Foto: Jeandre Cicilia

Kralendijk- Luchtvaartmaatschappij EZ Air zet diverse extra vluchten in de aanloop naar de Dia di Rincon. Volgens EZ Air directeur Rene Winkel zijn de normale vluchten die de maatschappij dagelijks uitvoert allemaal volgeboekt, terwijl er nog aanzienlijke vraag is naar meer stoelen.

“Al van voor de paasdagen merken we dat onze kisten heel vol zitten”, aldus Winkel. De reguliere vluchten die de maatschappij aanbiedt bieden dan ook geen soelaas voor de extra drukte rondom de Dia di Rincon. “Hierbij moet bedacht worden dat niet alleen veel mensen naar de Dia di Rincon willen, maar dezelfde mensen moeten na afloop ook weer worden terugvervoerd”.

Winkel zegt dat de maatschappij dat de maatschappij de afgelopen 2 weken al diverse extra vluchten toevoegde aan het schema, maar dat die ook snel vollopen. “Tot nog toe hebben we nauwelijks promotie gemaakt voor deze extra vluchten want ze komen vanzelf al vol” zegt Winkel hierover. De luchtvaartman zegt dat er nog wel wat operationele ruimte zit in het vluchtschema om nog meer vluchten toe te voegen.

“Onze afdeling die de vluchten monitort geeft aan wanneer er behoefte is aan meer stoelen en dan zetten we die, zodra dat commercieel verantwoord is, ook in”, aldus Winkel. Volgens Winkel trekt ook de bezetting op vluchten tussen Curaçao en Aruba behoorlijk aan. “In het begin wisten mensen, vooral op Aruba, ons nog niet altijd te vinden, maar dat gaat steeds beter.

Volgens Winkel krijgt de maatschappij veel positieve feedback over de snelheid van de vliegtuigen en de ruimte aan boord. “Onze Beechcraft toestellen vliegen erg snel. Een vlucht tussen Bonaire en Curaçao duurt amper 15 minuten en tussen Curaçao en Aruba amper 20 minuten. Dat vinden mensen fijn. We merken dan ook dat we steeds meer vaste klanten hebben die het comfort aan boord van onze toestellen weten te waarden”, aldus Winkel.

Deel dit artikel