Nieuws van Bonaire

Stijging consumentenprijzen op Bonaire afgenomen

Kralendijk – In het eerste kwartaal van 2019 waren de consumentenprijzen op Bonaire 0,7 procent hoger dan een jaar eerder. Vorig kwartaal stegen de consumentenprijzen nog 3,4 procent.

Op Sint Eustatius stegen de prijzen op jaarbasis ook met 0,7 procent en op Saba met 0,6 procent. Dit meldt het CBS op basis van de consumentenprijsindex (CPI).

Op Bonaire werd de prijsstijging gedrukt door de prijsontwikkeling van elektriciteit. In het eerste kwartaal van 2019 is elektriciteit gemiddeld 10,5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Verder daalde de prijs van benzine en waren kleding en schoeisel gemiddeld goedkoper dan een jaar geleden. De prijs van drinkwater daarentegen werd in een jaar tijd bijna 44 procent duurder. Per 1 april 2018 voerde ACM maximale tarieven in en per 1 januari 2019 zijn deze verhoogd.

Consumentenprijzen op Sint Eustatius 0,7 procent hoger

De consumentenprijzen op Sint Eustatius lagen 0,7 procent hoger dan een jaar eerder; vorig kwartaal was dit nog 1,1 procent. De prijzen stegen minder hard door de prijsontwikkeling van kleding en drinkwater. Drinkwater is nu bijna 4 procent goedkoper dan een jaar geleden. De prijsontwikkeling van elektriciteit zorgde voor een opwaarts effect op de consumentenprijzen. De prijzen van elektriciteit zijn per 1 januari 2019 verlaagd, maar desondanks is elektriciteit nog steeds ruim 4 procent duurder dan in het eerste kwartaal van 2018.

Prijzen op Saba weer gestegen

De prijzen van goederen en diensten waren op Saba in het eerste kwartaal van 2019 gemiddeld 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2018 lagen de prijzen nog op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Vers fruit en verse groenten stegen in prijs. Ook benzine en vliegtickets hadden een opwaarts effect op de consumentenprijzen. Zo is benzine ruim 14 procent duurder dan een jaar eerder en kosten vliegtickets gemiddeld ruim 5 procent meer.

Ontwikkeling consumentenprijzen elektriciteit

Per 1 juli 2017 heeft de Autoriteit Consument en Markt maximale tarieven voor elektriciteit vastgesteld voor Saba en Sint Eustatius. Voor consumenten heeft dat op beide eilanden verschillend uitgepakt. Op Sint Eustatius daalde de prijs in de afgelopen vijf jaar met 9,0 procent, op Saba werd elektriciteit in die periode juist 8,9 procent duurder.

Op Bonaire voerde de ACM maximale tarieven in per 1 april 2018. Sinds 2018 heeft de elektriciteitsprijs flink geschommeld. In de afgelopen vijf jaar is elektriciteit op het eiland 10,3 procent goedkoper geworden voor de consument.

Voorlopige cijfers

De cijfers over het eerste kwartaal van 2019 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het tweede kwartaal van 2019.

Deel dit artikel