Nieuws van Bonaire

Bonaire ‘minder aantrekkelijk’ voor Venezolaanse vluchtelingen

Den Haag – Waarom trekken Venezolanen die aan de ellende in hun eigen land willen ontsnappen wel in grote aantallen naar Curaçao en Aruba, maar niet naar Bonaire? Daarvoor wilde Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) een verklaring van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties tijdens het debat donderdagavond over de gevolgen die de ABC-eilanden ondervinden van de crisis in het buurland.

,,We worden voortdurend gewaarschuwd vanuit Aruba en Curaçao dat er heel veel vluchtelingen naar de eilanden komen. Dat moet ik serieus nemen. Maar als ik dan zie dat er één aanvraag is op Bonaire vraag ik me af hoe dat verschil zo groot zijn? Hoe kan het dat zich één vluchteling heeft gemeld op Bonaire, dat net zo dichtbij ligt, terwijl er wel massaal vluchtelingen naar Curaçao en Aruba zijn gegaan? Dat is toch vreemd?” aldus Van Raak.

Knops wist het ook niet precies, maar waagde toch een poging: ,,Bonaire is een kleinere samenleving met een grotere kans dat je ontdekt wordt als illegaal. Er is ook minder werkgelegenheid en minder een circuit waarin mensen snel onderdak kunnen vinden. Het is ook iets verder weg, de oversteek is wat gevaarlijker. Uiteindelijk zou je kunnen beredeneren dat Bonaire minder aantrekkelijk is voor mensen die hun toevlucht elders zoeken.”

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo