Nieuws van Bonaire

Beoogde Raad van Commissarissen van Bonaire International Airport loopt over van luchtvaartervaring

Foto - Dick Drayer
Stand van zaken Venezolaanse vrouw Bonaire

Foto – Dick Drayer

Kralendijk – Een van de eerste daden van het vers aangetreden Bestuurscollege is orde op zaken stellen bij overheidsnv Bonaire International Airport.

Het BC maakte dinsdagavond tijdens de Eilandsraadsvergadering bekend drie kandidaten op het oog te hebben voor de Raad van Commissarissen. Oud-directeur van Eindhoven Airport Bart de Boer is de beoogd president-commissaris. De andere kandidaten zijn directeur van Groningen Airport Eelde Marco van de Kreeke en zelfstandig ondernemer Stella Herrera. Er wordt nog uitgekeken naar een of twee lokale commissarissen.

Het eerste wat de nieuwe RvC te doen staat is zo snel mogelijk een algemeen directeur voor te dragen. De overheidsnv zit al sinds eind 2017 zonder CEO en Raad van Commissarissen. Een conflict met toenmalig gedeputeerde Martis luidde het vertrek in van de voltallige Raad van Commissarissen en directeur Michael Nicolaas. Het BC stelde vervolgens Mario Bikker aan als interim-directeur, maar die heeft aangekondigd terug te keren naar Aruba. De vacatures in de Raad van Commissarissen bleven al die tijd onvervuld.

Het voornemen van het Bestuurscollege De Boer, Van de Kreeke en Herrera te benoemen zal eerst nog besproken worden in een vaste commissie van de Eilandsraad.

Kandidaten hebben hun sporen verdiend

Beoogd president-commissaris van Bonaire International Airport Bart de Boer

Rocargo

Bart de Boer was van 2000 tot 2008 algemeen directeur van Eindhoven Airport. Onder zijn leiding groeide de luchthaven van jaarlijks 250.000 naar 1,5 miljoen passagiers. De Boer – 61 jaar, wonend in het Brabantse Knegsel en in het bezit van een vliegbrevet – begon zijn loopbaan als manager van een filiaal van Albert Heijn. Later gaf hij leiding aan Gran Dorado, beheerder van vakantieparken in Nederland, België en Duitsland. Na Eindhoven Airport was hij vijf jaar de baas van Nederlands grootste attractiepark De Efteling dat in die jaren een stormachtige groei doormaakte. Vanuit zijn eigen adviesbureau voor vrijetijdseconomie (DreamPort Leisure Consultants) is hij betrokken bij het ontwikkelen van toerismebeleid, onder meer als voorzitter van het bestuur van VisitBrabant.

Marco van de Kreeke is directeur van Groningen Airport Eelde. Hij heeft onder meer bij Kilimanjaro Airport in Tanzania en Maastricht-Aachen Airport gewerkt. Voor Bonaire is hij geen onbekende: hij was van begin 2005 tot eind 2007 al eens directeur van BIA. Stella Herrera heeft een indrukwekkende staat van dienst in de financiële sector, maar is ook bekend met de luchtvaartsector: zij was van 2013 tot 2016 lid van de Raad van Toezicht bij Curaçao Airport Partners, de exploitant van het vliegveld Hato. Herrera die zelfstandig consultant is heeft Bonairiaanse ouders, maar is in Willemstad geboren en heeft na haar studie in Nederland carrière gemaakt op Curaçao.

Deel dit artikel