Bonaire

De katten van BOPEC

 

Door Animal Shelter Bonaire

Kralendijk – Katten werken al duizenden jaren wereldwijd als ongediertebestrijders. Wist u dat op Bonaire de katten BOPEC vrij houden van muizen, ratten, hagedissen en andere “plagen”? Het is een zware klus omdat het een grote gebied is, maar het katten “personeel” is goed in zijn werk. Voor hun salaris delen de katten de maaltijden die dagelijks worden bereid voor het personeel, van stoofpot tot spareribs. En, natuurlijk, is er de affectie van het personeel voor de katten .

Onlangs nam Carmen Meneses van BOPEC contact op met Animal Shelter Bonaire. Het “personeel” werd een beetje te veel en om ontslag te voorkomen, vroegen ze of het asiel zou willen helpen de BOPEC-kattenbemanning te vangen, te steriliseren en terug te brengen. Carmen wist dat het simpelweg “wegwerken” van de katten niet de juiste oplossing was. Wanneer wilde katten uit een “territorium” worden verwijderd, komen er andere wilde katten naar binnen.

Dierenasiel medewerkster Sanne Attevelt nam contact op met Tineke de Groot van Stichting Dierenhulp. Tineke is een ‘expert’-kattenvangster en de twee coördineerden eind februari het project van vangen, steriliseren en terugzetten. En wat een project! In een paar dagen tijd hebben Sanne en Tineke en haar collega Bianca Sweers 23 katten gevangen! Met de extra hulp van de eilanddierenartsen werden alle katten gesteriliseerd of gecastreerd en weer vrijgelaten op het “werk” met slechts een paar dagen vrij voor “ziekteverlof”. Het gratis sterilisatieprogramma van Animal Shelter Bonaire betaalde 13 van de sterilisaties van Dr. Fulco de Vries en het gratis sterilisatieproject van Stichting Dierenhulp voor de andere 9, uitgevoerd door Dr. Jan Laarakker.

Een van de gevangen katten behoorde toe aan een persoon uit Rincon. De kat was verdwenen tijdens het angstaanjagende ‘vuurwerkseizoen’. Ze was eerder gesteriliseerd en gechipt door Stichting Dierenhulp, dus ze was geregistreerd in de microchip-database. Die kat werd teruggebracht naar haar eigenaar en zowel kat als mens waren blij dat ze thuis was na twee maanden weggeweest te zijn. (Nog een voorbeeld van het belang van het microchippen van uw huisdieren)

Het project was een groot succes en het lokale tv-station NOS-TV was er om de “vrijlating” van de katten te filmen. (Https://www.facebook.com/NosTvBonaire/videos/2224978587558228/?t=1211).
Als waardering voor alle inspanningen heeft BOPEC Animal Shelter Bonaire en Stichting Dierenhulp assistentie verleend bij het repareren van vallen en andere reparaties en onderhoud verricht die ze nodig hadden.

Bedankt, Carmen en BOPEC om de tijd en moeite te nemen aandacht te schenken aan het welzijn van alle katten!

 

Rocargo
Deel dit artikel