Nieuws van Bonaire

Jonge flamingo’s hebben weer hulp nodig

Foto Bonaire Wild Bird Rehab Twee flamingo’s die aangesterkt zijn er terug worden gezet in het wild.

Kralendijk – Deze week zijn de eerste flamingo kuikens binnengebracht bij het Bonaire Wild Bird Rehab. De kuikens zijn rond de 8 weken en zijn erg zwak. Omdat ze nog zo jong zijn redden ze het niet zonder directe hulp.

Elk jaar in maart en april worden er uitgeputte jonge flamingo’s gevonden langs de weg of op het strand op het zuidelijk deel van Bonaire. Dit is de periode dat de jongen het nest en het broedgebied rond Cargill verlaten. De harde wind in deze periode van het jaar is de grootste boosdoener. De jonge flamingo kan er niet tegenin vliegen en kan niet op eigen kracht terug komen bij de kolonie.

Vorig jaar zijn er ruim 350 jonge flamingo’s bij het Bonaire Wild Bird Rehab gebracht om aan te sterken. Eigenaresse Elly Albers vraagt om direct actie te ondernemen bij het vinden van een flamingo. Haar vermoeden dat het aangespoelde sargassum vorig jaar het dieet van de flamingo heeft verstoord kan niet bevestigd worden omdat er geen onderzoek is gedaan. Wel bereidt het centrum zich voor op een grote klus.

Het is belangrijk dat je een jonge flamingo niet achter laat maar hem meteen in een handdoek of t-shirt wikkelt en hem in een auto zet. Doe de airco uit. Geef het dier geen aandacht maar bel onmiddellijk naar Bird Rehab/Mangrove Center of Animal Rescue: 7805353 or 7808020. 

Kuiken van rond de 8 weken

Rocargo

Wanneer moet een flamingo worden gered?

Als de flamingo wegvliegt wanneer je nadert, hoeft deze niet te worden gered. Als het dier niet wegvliegt of maar een paar meter verder vliegt en uitgeput lijkt moet het worden gered (tenzij het een erg jonge flamingo op een veilige plaats is (Cargill, Gotomeer) Jonge flamingo’s kunnen het juiste voedsel niet vinden in de mangroves of in Sorobon.Wanneer je belt, geef dan de volgende informatie:

  • Exacte locatie van flamingo: geschatte afstand ten noorden / zuiden van bepaalde oriëntatiepunten / duiklocatie.
  • Kleur van de vogel – jong / volwassen?
  • Tijd dat je de vogel voor het eerst zag.
  • Gedrag van de vogel.
  • Andere voor de hand liggende problemen (gebroken vleugel, uitgeput, enz.).

In de Bird Rehab krijgt de flamingo voedsel en is ruimte om tot rust te komen en aan te sterken. Zodra de flamingo gezond is wordt deze terug gezet in het Flamingo reservaat.

Rocargo
Deel dit artikel