Nieuws van Bonaire

Hoe gezond zijn onze koraalriffen ?

Kralendijk – De koraalriffen rond Bonaire hebben de laatste tientallen jaren fors geleden Toch worden onze riffen nog steeds beschouwd als een van de gezondste riffen van het Caribisch gebied. Vele wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de kwaliteit van onze onderwaterwereld. Omdat dit ecosysteem ingewikkeld is en de studies vaak bijzondere onderwerpen betreft, is het moeilijk om een totaalbeeld te krijgen. Het Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) heeft alle onderzoeken samengevat in een informatief Engelstalig artikel in de nieuwsbrief BioNews. Op de website www.bibadinaturalesa.com zijn nu vertalingen van dit artikel in het Papiaments en Nederlands gepubliceerd.

Rocargo

De koraalbedekking op de riffen van Bonaire is altijd hoog geweest. De periode van koraalverbleking in 2010 veroorzaakte een sterfte van ongeveer tien procent van het koraal. Uit onderzoek blijkt dat de riffen zich daarna hebben hersteld. De koraalbedekking ligt nu rond de 45%. Omdat er grote verschillen zijn tussen de koraalformaties langs de kust, is het moeilijk om conclusies te trekken wat betreft de gezondheid van het hele rif.

De grote hoeveelheid papegaaivissen heeft bijgedragen aan het herstel van de koraalriffen na de verbleking van 2010. Papegaaivissen zijn algeneters en om die reden worden ze beschermd. Ze zorgen ervoor dat koralen niet door algen worden overwoekerd en ruimte krijgen om zich opnieuw te vestigen. Zorgelijk is wel dat cyaanbacteriële matten op de diepere zeebodem in korte tijd enorm zijn toegenomen.

Hoewel de riffen nog in redelijk gezonde staat verkeren worden ze nog steeds bedreigd doordat ze onder druk staan. De ontwikkeling aan de kust is enorm toegenomen door de toestroom van bezoekers en nieuwe inwoners. De huizenbouw vlak aan de waterkant en zelfs verder landinwaarts, veroorzaakt bij regen modderstromen naar zee. Ook afvalwater uit beerputten en lekkende septic tanks vindt zijn weg naar zee. De bevolkingsgroei en de groeiende toeristenindustrie veroorzaken meer verontreiniging. Dit heeft een rechtstreeks effect op de gezondheid van het milieu van de zeebodem. In het artikel van DCNA kunt u meer in detail kennis nemen van de bevindingen van het wetenschappelijk onderzoek over de afgelopen jaren.

Meer info: https://bibadinaturalesa.com/wp-content/uploads/sites/4/2019/01/Status-riffen-van-Bonaire.pdf

Deel dit artikelRocargo

Rocargo

Rocargo