Nieuws van Bonaire

Meer dan 750 Elkhorn koralen geplant door Reef Renewal bij Oil Slick Leap

Kralendijk- Reef Renewal Foundation Bonaire (voorheen Coral Restoration Foundation Bonaire) meldt dat het project bij Oil Slick Leap “Pop-up kwekerij en koraal restauratie ” klaar is en dat er 750 Elkhorn koralen zijn geplant.

Vorig jaar, in januari 2018, installeerde Reef Renewal Foundation Bonaire een pop-up koraalkwekerij bij Oil Slick Leap. De koraalkwekerij bestond uit zeven bomen die tijdelijk op de locatie werden geïnstalleerd. Deze zijn inmiddels verwijderd waardoor er geen zichtbaar spoor achter is gebleven.

Rocargo

In oktober werden de opgekweekte koralen uit de bomen gehaald en op de bodem geplakt. Dit werd gedaan door personeel en vrijwilligers van RRFB, waaronder een aantal STINAPA Jr. Rangers die werden opgeleid in koraalrestauratie.

De pop-up kwekerij zorgde voor vereenvoudigde logistiek voor de uitplant fase van het project, omdat de kwekerij op slechts een paar meter van de restauratieplek lag. Deze nabije nabijheid elimineerde ook de stress van het transport van de koralen per boot, waardoor mogelijk de overleving van de uitgeplante koralen werd vergroot.

Er werden 763 Elkhorn-koralen bij Oil Slick teruggeplant naar het rif. Koralen van verschillende stammen werden strategisch geplant om de genetische diversiteit op de locatie te maximaliseren en werden aan de bodem vastgemaakt met behulp van een zee-epoxy.

Om de methode en technieken beter te kunnen beoordelen, vindt koraal monitoring met specifieke tussenpozen in de loop van de tijd plaats. Voor het uitplanten wordt een orthomosaic van de gehele restauratiesite gemaakt. Dit doet men door over de hele site te zwemmen terwijl je foto’s maakt en vervolgens een software te gebruiken om ze allemaal aan elkaar te plakken waardoor een beeld van het gebied ontstaat. De orthomosaic wordt dan herhaald wanneer alle koralen zijn uitgeplant en wordt gebruikt om de koraalbedekking, expansie en overleving van de kolonie te meten waardoor RRFB kan controleren hoe de hele site verandert.

Reef Renewal Foundation dankt de STINAPA Jr. Rangers voor het vrijwilligerswerk gedurende het project en het Bonaire National Marine Park voor het goedkeuren en ondersteunen van het project.

Deel dit artikel