Nieuws van Bonaire

Vergelijkend onderzoek van de beroepsbevolking op de Nederlands-Caribische eilanden

Kralendijk – Vandaag publiceren de Nationale Statistische Bureaus (NSO’s) van Aruba, Curaçao, Nederland en Sint Maarten, verenigd in het Dutch Caribbean Statistical System (DCSS), voor het eerst de resultaten van een vergelijkend onderzoek van de aanbodkant van de arbeidsmarkt op de Nederlands-Caribische eilanden .

In het rapport wordt de arbeidsmarktsituatie voor de inwoners van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten in de leeftijdsgroep van 15 tot 74 jaar gepresenteerd. Het toont de arbeidsparticipatie op basis van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau op de zes eilanden.

Een meerderheid van de bevolking van 15 tot 74 jaar op de Caribisch Nederlandse eilanden heeft betaald werk. De arbeidsparticipatie is het hoogst op Bonaire (70 procent) en het laagst op Curaçao (53 procent). De groep van 25 tot 54-jarigen heeft het hoogste aandeel werkende mensen. De arbeidsparticipatie is veel lager bij jongeren en mensen van 55 jaar en ouder: de jongeren zijn nog steeds in opleiding terwijl ouderen vaak met pensioen zijn. Meer dan 80 procent van de werkende mensen werkt 35 uur of meer per week. De meesten van hen zijn werknemers met een vast contract, maar het aandeel tijdelijke werknemers is ook relatief hoog, behalve op Aruba. Toerisme gerelateerde economische activiteiten zoals accommodatie en voedselvoorziening en handel, en in mindere mate constructie, spelen een belangrijke rol op de eilanden. Een andere belangrijke bron van werkgelegenheid op alle Nederlands-Caribische eilanden is het openbaar bestuur.

Om context te bieden voor de gepubliceerde cijfers, worden deze in veel gevallen vergeleken met het gemiddelde van alle OESO-landen (Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling) of, als dit niet beschikbaar is, met de relevante cijfers voor (Europees) Nederland, de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Het document zal beschikbaar zijn op de websites van alle vier de statistische bureaus. Het artikel kunt u in het Nederlands en het Engels vinden via de volgende link:

https://www.cbs.nl/en-gb/background/2019/09/labour-force-on-the-dutch-caribbean-islands

https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2019/09/beroepsbevolking-op-de-nederlands-caribische-eilanden

 

Deel dit artikel

RocargoRocargo

Rocargo