Luchtvaart & Reizen

PDB: Subsidieer vluchten naar Nederland

Het voorstel van Abraham kan zowel binnen als buiten de Eilandsraad rekening op brede instemming.
clark campaign trail 2019

Het voorstel van Abraham kan zowel binnen als buiten de Eilandsraad rekening op brede instemming.

Door Harald Linkels

Kralendijk- De Partido Democratico Boneriano (PDB) maakt zich hard voor het invoeren van een subsidie voor vluchten tussen Bonaire en Nederland. De subsidie is slechts bedoeld voor de inwoners van Bonaire.

Een motie van die strekking, gepresenteerd door PDB-leider Clark Abraham werd afgelopen dinsdag unaniem aangenomen door de Eilandsraad.

De PDB wijst er in haar motie op dat reizen tussen Bonaire en Europees Nederland een zeer kostbare zaak is omdat dit tegen commerciële tarieven moet gebeuren. Toch zijn ook inwoners van Bonaire voor veel dingen afhankelijk van Europees Nederland. Zo valt te denken aan contacten met ministeries, maar ook aan de vele kinderen van Bonaire die in Nederland hun studie vervolgen.

Volgens de PDB is de invoering van een dergelijke subsidie geen unicum. Zo wijst de partij in haar motie naar de zogenaamde Resident Discount, die bestaat in Spanje voor inwonders van de onder ander de Canarische Eilanden een door de staat gesubsidieerde 75% korting krijgen op vluchtkosten van commerciële aanbieders tussen het afgelegen gebied en het continentaal vasteland.

Een ander voorbeeld van een dergelijke regeling is die van de overheid in Queensland (Australië) maximum bedrag van 400 dollar aan subsidie wordt gehanteerd per retourvlucht van en naar het afgelegen gebied.

Volgens de PDB is de Nederlandse overheid in feite ook verplicht mee te werken aan het bevorderen van het transport tussen de eilanden en Nederland.

Wet personenvervoer 2000

“Conform de wet Personenvervoer 2000, is onze Minister verantwoordelijk is voor het bevorderen alsook reguleren van het personenvervoer dat de provinciegrenzen overschrijdt”, aldus de motie. De motie wijst ook op het feit dat het Caribische deel van Nederland geen Gedeputeerde Staten kent en dat de Rijksoverheid zowel de Provincietaken alsook de Rijkstaken op zich heeft genomen.

“De wet Personenvervoer 2000 houdt geen rekening houdt met de geologische alsook geografische beperkingen om Bonaire middels openbaar vervoer met de overige delen van (Europees) Nederland enkel middels auto, bus, trein, metro, tram of trein te verbinden”, staat ook in de motie te lezen.

Overigens stelt Abraham, in een gesprek met Bonaire.Nu, ook van mening te zijn dat een subsidie voor reizen tussen de BES-eilanden onderling van toepassing zou moeten zijn. Volgens Abraham is de PDB nog bezig met het bestuderen van de materie als het gaat om dit transport, om daar een ‘case’ op te bouwen.

Deel dit artikel