Nieuws van Bonaire

Gezaghebber Rijna tekent programma biodiversiteit in zee en duurzame energie

Het moment waarop gezaghebber Edison Rijna in aanwezigheid van president Édouard Fritch van Tahiti het programma voor duurzame energie en biodiversiteit in zee tekent. Links op de foto is president Fitch te zien.

Kralendijk – Tijdens de zogeheten Ministeriële Conferentie van de Overzeese  Landen en Gebieden van EU-leden, heeft gezaghebber Rijna namens Bonaire een programma getekend voor duurzame energie en biodiversiteit in zee. Het gaat om het programma van de EU met de naam ‘Resilience, Sustainable Energy and Marine Biodiversity,’ ReSEMBID.

Het algemene doel van dit programma is om bij te dragen aan de sociale, economische en ecologische ontwikkeling van de overzeese gebieden in het Caribisch gebied. Dit kan door veerkracht te tonen en oplossingen te zoeken voor de gevolgen van klimaatveranderingen, en een blauwe economie na te streven. Gezaghebber Rijna bevestigde dat Bonaire deelneemt aan de uitvoering van het programma ‘ReSEMBID.’ Bonaire zal hierbij samenwerken met het consultancy bureau ‘Expertise France. ’Het eiland zal alle administratieve data, en ook de technologie en logistiek leveren om de doelen van ReSEMBID te halen.

“Ik ben blij met dit resultaat. Het biedt ons eiland de  mogelijkheid om verder te gaan op de goede weg van een economische ontwikkeling waar we terdege rekening houden met de natuur en het milieu. Wanneer ik op Bonaire terug ben, zal ik de betrokken instanties informeren zodat we aan de vereisten van ’Expertise France’ kunnen voldoen om samen de doelen te realiseren die in het programma zijn opgenomen,” zo heeft de gezaghebber verklaard.

De Ministeriële Conferentie wordt van 25 februari tot en met 1 maart 2019 gehouden.  Tijdens zijn verblijf op Tahiti heeft de gezaghebber onder andere Édouard Fritch, de huidige president van het eiland ontmoet.  Fritch is tegenwoordig ook de voorzitter van de Overseas Countries and Territories Association, OCTA. ( De vereniging van Overzeese Landen en Gebieden). 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo