Luchtvaart & Reizen

Rechtbank verklaart Insel Air officieel failliet

Het is nu echt over en uit met Insel Air nu de Rechtbank in Willemstad het failissement heeft uitgesproken. Foto: Harald Linkels
insel air fokker 50

Het is nu echt over en uit met Insel Air nu de Rechtbank in Willemstad het faillissement heeft uitgesproken. Foto: Harald Linkels

Door Harald Linkels

Rocargo

Kralendijk- Het is nu dan toch echt ‘over en uit’ met Insel Air, nu het Gerecht in Willemstad vanochtend het faillissement van de luchtvaartmaatschappij heeft uitgesproken.

Het faillissement betekent een einde aan een lange periode van onzekerheid die, vooral voor schuldeisers en personeelsleden werd gekenmerkt als een periode levend tussen hoop en vrees.

Op momenten leek Insel de kat met de spreekwoordelijke negen levens. Elke keer als het einde van de luchtvaartmaatschappij nu toch echt onontkoombaar leek, werd er weer nieuwe hoop gevonden in een (minder of meer obscure) redder in nood.

De overname door het op de Turks & Caicos gevestigde interCaribbean Airways leek het meest hoopvol. De maatschappij heeft een redelijke ’track record’, heeft de nodige ervaring en beschikt over vliegtuigen die vrij snel ten behoeve van Insel Air konden worden ingezet. Het aanvankelijk enthousiasme van interCaribbean ebte echter steeds meer weg.

Voor interCaribbean lijkt de afgeblazen vrijage nog wel een vervelend staartje te krijgen: de maatschappij zal waarschijnlijk een schadevergoeding van 500.000 dollar moeten betalen aan de curator wegens het niet nakomen van gemaakte afspraken en gedane toezeggingen. Een schrale troost voor de schuldeisers voor wie de overname door interCaribbean -indien deze wel was doorgegaan- toch al een zeer aanzienlijke aderlating zou zijn geweest.

De overname door Tiligent Capital leek reeds een sprong in het duister. De investeerder beschikte over geen enkele relevante ervaring en zou, behalve kapitaal, niet veel meebrengen voor Insel Air. Nadat Insel haar vergunning verloor, trok echter ook Tiligent zich terug, waarmee het laaste restje hoop voor Insel verloren was.

Gisteren kondigde Insel Air zelf haar naderende eind al aan en werden passagiers op social media nog bedankt voor hun 12 jaar trouw aan de maatschappij die, ondanks veel kritiek, ook goede dagen heeft gekend en veel voor de eilanden en met name de economie van Curaçao.

Advocaat Rogier van den Heuvel, die als bewindvoerder voor Insel Air heeft gestreden alsof zijn eigen leven er van afhing, is door het Gerecht nu aangesteld als Curator. Daarnaast is ook kantoorgenoot Stan van Liere benoemd tot curator voor de afwikkeling van het faillisement.

Deel dit artikel