Nieuws van Bonaire

Van Ark verhoogt toeslag alleenwonende AOV’ers op Bonaire, St Eustatius en Saba

Van Ark verhoogt toeslag alleenwonende AOV'ers op Bonaire, St Eustatius en Saba

Staatssecretaris Van Ark.

Door Koninkrijksrelaties.nu

Den Haag – Bij het berekenen van de toeslag waarvoor alleenwonende AOV-gerechtigden in Caribisch Nederland met ingang van 1 januari 2020 in aanmerking komen heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een fout gemaakt.

Vorige week maakte staatssecretaris Tamara van Ark bekend dat de toeslag op Bonaire 116 dollar per twee weken gaat bedragen, op Sint Eustatius 145 dollar en op Saba 140 dollar. Vandaag heeft de bewindsvrouw deze bedragen aangepast naar 186 dollar voor Bonaire, 233 dollar voor Sint Eustatius en 224 dollar voor Saba.

De toeslag is bedoeld om ervoor te zorgen dat op zichzelf wonende AOV-gerechtigden tenminste een inkomen hebben dat overeenkomt met het wettelijk minimumloon. Dat was bij de eerder gepubliceerde bedragen niet het geval omdat er geen rekening gehouden was met de rekenmethode van de onderstand.

,,Het bepalen van het totale onderstandsbedrag dat een inwoner ontvangt is altijd afhankelijk van de woon- en leefsituatie en het inkomen van de betrokkene. Indien er geen sprake is van inkomsten, is het totale onderstandsbedrag voor een AOV-gerechtigde maximaal het wettelijk minimumloon per twee weken. Is er geen recht op een toeslag zelfstandig wonen of zijn er inkomsten, bijvoorbeeld uit pensioen, dan kan dat conform de systematiek in de onderstand leiden tot een lager onderstandsbedrag. Het onderstandsbedrag en de overige inkomsten kunnen voor een AOV-gerechtigde de hoogte van het wettelijk minimumloon niet overschrijden”, schrijft Van Ark aan de Tweede Kamer.

Deel dit artikel