Nieuws van Bonaire

Toeslag AOV per 2020 afhankelijk van persoonlijke situatie

De toeslag voor AOV-gerechtigden in Caribisch Nederland per 1 januari 2020 is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de aanvrager. De woon- en leefsituatie en het inkomen bepalen of iemand recht heeft op de toeslag en hoe hoog die toeslag uitpakt.

In een brief van Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Tamara van Ark aan de Tweede Kamer en de rectificatie hierop, worden specifieke bedragen genoemd. Namelijk een toeslag van 186 dollar per twee weken voor Bonaire, een toeslag van 233 dollar per twee weken voor Sint Eustatius en van 224 dollar per twee weken voor Saba.

Met de toeslag wordt het eigen inkomen per 2020 aangevuld tot het bedrag van het Wettelijk Minimum Loon (WML). De hoogte is afhankelijk van de woon- en leefsituatie en het inkomen van de persoon. De aanvulling kan hoger zijn dan de genoemde bedragen, bijvoorbeeld wanneer de persoon in kwestie gekort is in zijn of haar AOV. Maar, het kan ook zijn dat er helemaal geen recht op aanvulling is, in het geval dat het totale inkomen al hoger is dan het WML.


In totaal zullen alleenwonende AOV-gerechtigden op Bonaire vanaf 1 januari 2020 minimaal 894 dollar per maand aan inkomen hebben. Op Sint Eustatius betreft het een bedrag van 1120 dollar per maand en op Saba van 1076 dollar per maand. Ook AOV-gerechtigden die een partner hebben kunnen in aanmerking komen voor de toeslag, wanneer hun gezamenlijke inkomen onder het WML ligt.

Deel dit artikel