Economie

Flamingo Airport geeft startschot voor uitbreiding vertrekhal

Gedeputeerde James Kroon is in zijn nopjes met de geplande uitbreiding en zei dat het bestuurscollege initiatieven als deze van harte steunt. Foto: BES-Reporter.
Kroon spreekt bij aftrap uitbreiding BIA

Gedeputeerde James Kroon is in zijn nopjes met de geplande uitbreiding en zei dat het bestuurscollege initiatieven als deze van harte steunt. Foto: BES-Reporter.

Door Harald Linkels

Kralendijk – Tijdens een korte ceremonie vanmiddag werd door gedeputeerde James Kroon het startschot gegeven voor het uitbreidingsproject van de huidige faciliteiten op Flamingo Airport Bonaire.

De uitbreiding is noodzakelijk omdat het aantal passagiers dat gebruik maakt van de luchthaven de afgelopen jaren gestaag is toegenomen. Het belangrijkste onderdeel van het project is de verdubbeling van de capaciteit van de huidige vertrekhal. Na afronding van het project kan de luchthaven bijna twee keer zoveel vertrekkende passagiers aan, namelijk 500 per uur. De huidige limiet ligt op zo’n 300 passagiers per uur.

De interim-directeur van de luchthaven, Mario Bikker, zei dat de uitbreiding in ongeveer 215 dagen zal worden gerealiseerd. Volgens Bikker zal de vergroting van de vertrekhal de ervaring van passagiers bij het vertrek uit Bonaire aanzienlijk verbeteren.

Bikker legde ook uit dat de modernste technieken zijn gebruikt om alle operationele knelpunten van de huidige faciliteiten te in kaart te brengen, zodat ze zoveel mogelijk kunnen worden opgelost.

Architect, Ronny Lobo van de firma Lobo & Raymann, lichtte in reactie op vragen van Bonaire.Nu toe dat de voorbereiding van het huidige project al in 2015 van start was gegaan. “Eigenlijk is de uitbreiding van de aankomsthal net zo dringend als uitbreiding van de vertrekhal”, aldus Lobo. De verdere uitbreiding van de huidige faciliteiten, na het vergroten van de vertrekhal, zal echter goeddeels afhangen van het vermogen van de luchthaven om dergelijke investeringen ook te kunnen bekostigen.

Kosten
De kosten voor de huidige uitbreiding, begroot op ongeveer 2,5 miljoen US dollar, zullen door de luchthaven zelf worden opgebracht. Vorig jaar voerde de luchthaven daarvoor ook een heffing voor vertrekkende passagiers, die zal helpen om de uitbreiding te bekostingen.

“Ik ben bijzonder opgetogen over dit project”, aldus gedeputeerde Kroon. “De overheid steunt de inspanningen van BIA voor de volle honderd procent en we kijken uit naar de voorstellen van de luchthaven voor verdere investeringen, die zeker ook onze steun zullen ontvangen”, aldus de commissaris.

Aannemer BonNed werd na een offertefase geselecten het contract om de huidige uitbreiding te realiseren.

Rocargo
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo