Politiek & Bestuur

Voldoende niveau eerste debat Abraham en Beukenboom

De lijsttrekkers van de rode en oranje partij waren voldoende aan elkaar gewaagd.
Clark i Robby Beukenboom

De lijsttrekkers van de rode en oranje partij waren voldoende aan elkaar gewaagd.

Door Harald Linkels

Kralendijk- Het eerste politiek debat tussen de lijsttrekkers van de Partido Democraat, Clark Abraham, en het Frente Social Progresivo, Robby Beukenboom, dat gisteren op radiozender Live99FM werd uitgezonden verliep zonder noemenswaardige incidenten en toonde -alles bij elkaar- ruim voldoende niveau.

Om meerdere reden was het wellicht het meest spannende debat uit de politieke campagne op het eiland voor de komende eilandsraadverkiezingen. Niet alleen zijn Beukenboom en Abraham oom en neef van elkaar, maar de FSP wordt gevormd de door afvallige PDB-leden die, met de nodige tamtam, zo’n anderhalf jaar geleden uit de fractie van de rode partij vertrokken. Het is geen geheim dat spanningen tussen Beukenboom en Abraham de aanleiding vormde voor de interne verdeeldheid en uiteindelijk de splitsing van de partij.

Dat de sfeer goed bleef en er sprake was van voldoende inhoud in het debat was mede te danken aan de leider van het debat, Burney Elhage; zelf een oude rot in de politieke arena. Elhage was voor de Union Patriotico Boneiriano (UPB) gedurende een ruim aantal jaren zowel minister als gedeputeerde. Elhage stelde veel inhoudelijke vragen en hield de tijd voor het beantwoorden van elke vraag en het antwoord daarop van de tegenpartij, scherp in de gaten. Daarnaast werd voorkomen dat de lijststrekkers rechtstreeks met elkaar in discussie konden gaan, omdat antwoorden steeds via de debatleider liepen.

Persoonlijke kritiek
In het debat viel op dat Beukenboom veel persoonlijke kritek uitte op Abraham die hij ziet als instabiel, als een ‘wegloper’ en als iemand aan wie -met name ook in de privésfeer- veel problemen kleven. Abraham liet zich, ondanks de vele en ook vaak venijnige steken onder water van Beukenboom, echter op geen enkel moment uit de tent lokken.

Hoewel Beukenboom goed beslagen ten ijs kwam en zijn partij goed wist te presenteren, moest hij in Abraham vaak zijn meerdere erkennen als het ging om de manier waarom hij bepaalde zaken, die hij op zijn wensenlijstje heeft staan, in de praktijk ook zal kunnen verwezenlijken. Abraham daarentegen staat bekend als iemand die doorgaans goed geïnformeerd is en niet alleen tot in de details weet hoe de Wolbes en Finbes in elkaar steken, maar ook weet wat het juiste politiek traject is om bepaalde zaken -al dan niet in samenspraak met Den Haag- voor elkaar te krijgen.

Progressief?
Verder viel op dat Beukenboom niet echt goed kon onderbouwen wat nu het progressieve element was waar de partij, ook qua naam, voor zegt te staan. Opvallend was daarnaast dat Beukenboom, die zich binnen de PDB steeds liet horen als een stevige criticaster van de politieke greep van Nederland op het eiland, zich nu vooral pragmatisch toonde en uitging van het feit dat wat Bonaire ook wil bereiken, de positionering van het Bonaire als onderdeel van Nederland inmiddels toch echt een vaststaand feit is.

Al met al waren de lijsttrekkers van de PDB en de FSP aan elkaar gewaagd. Ook valt op dat de beide partijen -persoonlijke vetes daargelaten- veelal dezelfde of een soortgelijke politieke agenda voor lijken te staan.

Het is voor het eiland te hopen dat nog komende debatten hetzelfde niveau vertonen als dat het geval was met Abraham en Beukenboom, die hiermee gezamenlijk de spits hebben afgebeten.

Jammer is dat, omdat de debatten goeddeels of zelfs geheel in het Papiaments plaatsvinden, anderstalige kiezers op het eiland weinig inzicht hebben in wat er wordt gezegd en met name ook waar de verschillende partijen voor staan. Bij de komende verkiezingen is de groep Nederlanders onder de kiesgerechtigden, groter dan ooit.

Deel dit artikel