Nieuws van Bonaire

Onderzoek naar Aedes aegypti muggen

Kralendijk – Aedes aegypti oftewel de denguemug is goed te herkennen aan haar zwarte lijfje en zwart-wit gestreepte pootjes. De mug bracht vroeger gele koorts over, maar is tegenwoordig vooral verantwoordelijk voor uitbraken van chikungunya, dengue en zika.

Twee studenten van de Universiteit Leiden zullen in opdracht van de Afdeling Publieke Gezondheid van de Directie Samenleving en Zorg de komende weken bezig zijn met een onderzoek naar de mug.

Het doel is om beter inzicht te krijgen  in welke buurten het risico op deze muggen het grootst is. Dit moet het werk van de sectie vector controle van het Openbaar Lichaam Bonaire makkelijker maken. Zowel voor de preventieve controles maar vooral ook in het geval van toename van de muggen en bij een uitbraak kan de vector control unit deze informatie gebruiken om te kijken welke buurten extra prioriteit moeten krijgen bij muggenbestrijding.

De onderzoekers gaan 200 muggenvallen uitzetten, verspreid over de verschillende buurten van het eiland. Het kan dus gebeuren dat zij binnenkort bij u langskomen, met de vraag of er in uw tuin een val mag worden neergezet.

Het onderzoek wordt begeleid door de afdeling publieke gezondheidszorg van het OLB en is onderdeel van een groot project van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) op alle eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo