Nieuws van Bonaire

Dag van de Privacy in het teken van social media

Kralendijk, 1 februari 2019 – De internationale Dag van de Privacy stond dit jaar in het teken van de social media. Doordat vrijwel iedereen gebruik maakt van social media besteedde de Commissie toezicht bescherming persoonsgegevens BES (de Commissie) dit keer aandacht aan de do’s en don’ts met persoonsgegevens op social media.

Internationale Dag van de Privacy

Rocargo

Omdat veel persoonlijke informatie niet zo goed beschermd is als men denkt, is deze informatie vaak makkelijk te vinden en net zo makkelijk te misbruiken. Daarom besteedt men op de internationale Dag van de Privacy wereldwijd aandacht aan de bewustwording van de rechten en plichten op het vlak van de privacy.

Behoefte aan voorlichting

De afgelopen jaren heeft de Commissie veel voorlichting gegeven in de publieke en de private sector op Sint Eustatius, Saba en Bonaire. Daarbij is aandacht besteed aan de invoering van de AVG in Europa, de bescherming van persoonsgegevens in de relatie tussen werkgevers en werknemers, privacy in de dienstverlenende sector en bijvoorbeeld aandacht voor het thema cameratoezicht. Glenn Thodé, voorzitter van de Commissie: “We merken dat de behoefte aan voorlichting over privacy alleen maar groter wordt. Dat is goed nieuws voor de Commissie, het is van groot belang dat mensen zich bewust worden van de kwetsbaarheid van persoonsgegevens. Dit jaar besteden we bijzondere aandacht aan het verzamelen van persoonsgegevens van minderjarigen via social media.”

Privacyregels inbedden in organisaties

Na jaren van aandacht voor de bewustwording van de regels die de privacywetgeving met zich meebrengt, wordt het nu tijd voor het inbedden van die regels in de staande processen binnen organisaties. “Het moet normaal worden om bij elke handeling met persoonsgegevens je af te vragen of het wel voldoet aan de regels voor de bescherming daarvan”, zegt Roëlla Pourier, secretaris van de Commissie. “Daarom zou het goed zijn als deze privacyregels in elk procedurehandboek een plaats krijgen.”

Voorlichting in 2019

Naast aandacht voor de privacy op social media op de internationale Dag van de Privacy gaat de Commissie ook in 2019 door met voorlichting op allerlei gebieden van de privacy. Van de grondbeginselen van privacybescherming tot de gevolgen van de AVG voor bedrijven die zakelijke contacten hebben in Europa. Roëlla Pourier schetst daarbij nog een grotere stap: “Het zou goed zijn als de toezichthouders op privacy gebied in de Caribische regio met elkaar zouden gaan samenwerken, dat zou een win win zijn voor iedereen.”

De Commissie is een onafhankelijk orgaan dat toezicht houdt op de verwerking (o.a. opslag en gebruik) van persoonsgegevens. Meer informatie vindt u op de website www.cbpbes.com. Voor vragen over de manier waarop persoonsgegevens behandeld moeten worden, kunt u contact opnemen met Roëlla Pourier van het secretariaat:  roella.pourier@rijksdienstcn.com, telefoon +599 7158392.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo