Nieuws van Bonaire

Eerste supermarkt op Bonaire komt met statiegeld fles

Ron Singels (l) en Jeroen van Stralen (r), De Statiegeld BV
Eerste supermarkt op Bonaire komt met statiegeld fles

Ron Singels (l) en Jeroen van Stralen (r), De Statiegeld BV

De Sunshine Market neemt als eerste lokale supermarkt bier van de Statiegeld BV op in haar assortiment. Vanaf vandaag zijn bekende merken als Polarcita, Amstel en Heineken er in statiegeld-flessen en kratten te krijgen. Voorheen was statiegeld-bier voor particulieren enkel bij horeca-gelegenheden beschikbaar.

Rocargo

De Statiegeld BV zet zich al enige tijd in om glasafval op Bonaire te verminderen. Naast hun loods aan de Kaya Industria Pariba staat een container waar gebruikt glas in kan worden gegooid. Dat glas gaat in een crusher en wordt vervolgens gerecycled in wegenbouw en huizenconstructie.

Daarnaast timmert de ondernemer aan de weg met hergebruik van flessen en kratten door middel van een statiegeld constructie. Bier wordt gekocht met bijbetaling van een borg, die wordt terugbetaald als de flessen en de kratten worden teruggebracht. Dat maakt het uiteindelijk goedkoper.

“Al meer dan zestig horeca- en andere ondernemers hebben ons initiatief omarmd, maar tot nog toe ontbrak een verkooppunt voor particulieren,” legt initiatiefnemer Jeroen van Stralen uit, “Als je wilde recyclen moest je buiten de deur drinken.”

“Dat probleem is nu verholpen,” zegt mede-initiatiefnemer Ron Singels met een flesje in de hand. “We zijn reuze blij dat de Sunshine Market deze stap met ons heeft willen zetten.”

De recycling neemt, naast de milieutechnische aspecten, nog meer voordelen mee. “In Venezuela is een tekort aan alles,” vertelt Van Stralen. “Doordat wij nu kratjes en flesjes naar ze terugbrengen, kunnen zij ze weer vullen en weer Polarcita naar Bonaire exporteren. Hopi bon, tòg?”

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo