Bonaire

Kom zaterdag 26 januari lora’s kijken bij Echo in Rincon

Kralendijk – Zaterdag 26 januari is het weer zover, de jaarlijkse lora telling van Echo Dos Pos Conservation Centre. Elk jaar op de laatste zaterdag van januari vindt deze telling plaats en wordt uitgevoerd in de vroege ochtenduren door zo’n 60 vrijwilligers. De telling duurt tot 8 uur ’s morgens en daarna is iedereen die interesse heeft welkom om het park te bewonderen en om de bekendmaking van de telling te horen. 

De papegaai die geteld wordt is de Yellow Shouldered Amazon Parrot. Deze vogel is een soort die alleen voorkomt bij de kust van Venezuela en Bonaire. Veel mensen gebruikten de vogel in het verleden om te verhandelen of als huisdier te houden. Een aantal jaar geleden is de registratie verplicht geworden om ervoor te zorgen dat mensen niet meer zomaar een vogel hielden. Elke vogel moest geregistreerd worden en kreeg vervolgens een ring om zijn of haar pootje.

Als er nu wordt gecontroleerd moet een vogel een ring hebben anders wordt hij in beslag genomen. Regelmatig krijgt Echo lora’s binnen die door mensen worden gevonden in het wild.

Toename

Voor 2005 lag het aantal lora’s tussen de 300 en 500 in het wild. Sinds 2015 ligt het aantal tussen de 800 en 1000 lora’s. Dit komt onder andere door de registratiecampagne, lora’s zijn niet meer zo makkelijk als huisdier te houden omdat ze geregistreerd moeten worden.

Rehabiliteren

In het park bij Dos Pos zitten in totaal 22 lora’s en nog een aantal andere vogels. Het park is bedoelt om lora’s te rehabiliteren maar niet bij allemaal lukt dat. Er zit bijvoorbeeld een groepje lora’s zonder vleugels die niet meer terug de natuur in kunnen. Deze zijn in 2010 gevonden tijdens een grenscontrole. Ze zaten in een klein doosje gestopt, zo dicht op elkaar waardoor de vleugels kapot zijn gegaan.

Obesitas

In het park zitten drie lora’s die van een familie komen die het eiland verlieten. Lora’s mogen het eiland niet verlaten dus zijn ze aan Echo gedoneerd. De lora’s zijn te dik en kunnen daardoor niet vliegen. Echo is ze nu aan het trainen om ervoor te zorgen dat ze uiteindelijk wel kunnen vliegen en voor zichzelf kunnen zorgen.

Herbebossing

Naast het rehabiliteren van de vogels, doet Echo ook aan herbebossing. Vorige week bijvoorbeeld zijn er 1000 nieuwe bomen geplant bij Seru Largu. In de afgelopen paar eeuwen is de natuur van Bonaire enorm veranderd. De gevolgen van grootschalige houtkap zijn nog verergerd door het grazen van de vrij rondlopende geiten, varkens en ezels. Hierdoor konden bomen en planten zich niet meer herstellen.

Junior Rangers 

In samenwerking met de Junior Rangers heeft Echo 500 inheemse bomen geplant op het terrein bij Dos Pos die goed groeien. Ook zijn er bomen geplant die binnen 3 jaar fruit zullen geven. Het herbebossingsproject gaat het laatste jaar in. Het was een driejarig project gefinancierd door de overheid wat nu tot een einde komt.

Tours

Elke woensdagmiddag om 5 uur is er een publieke tour bij Echo. Hiervoor hoef je je niet aan te melden, je kunt meedoen door te verzamelen bij Dos Pos. Ook kan je een privé tour door het park boeken.

Vrijwilligers

Echo is altijd op zoek naar vrijwilligers. Mocht je interesse hebben om een handje te helpen in dit prachtige natuurpark, stuur dan een e-mail of bel even. Voor meer informatie : http://www.echobonaire.org 

 

 

 

 

Deel dit artikel