Nieuws van Bonaire

BES Air klaar om te vliegen, maar stuit op bureaucratie

BES Air-eigenaar Wim Hesselink

BES Air-eigenaar Wim Hesselink

 

Rocargo

Door René Zwart©

Den Haag – Het Nederlandse luchtvaartbedrijf BES Air staat – met de Duitse maatschappij Air Alliance als partner – klaar om Bonaire, Sint Eustatius en Saba met elkaar en met Sint Maarten te verbinden, maar stuit naar eigen zeggen op tegenwerking van de Inspectie Luchtvaart en Transport (ILT).

Eigenaar Wim Hesselink heeft zich daarover beklaagd bij de Nationale Ombudsman en de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties. Die laatste heeft staatssecretaris Knops gevraagd om een reactie. Hesselink is al ruim 40 jaar werkzaam in de luchtvaartsector. In 2007 raakte hij betrokken bij de luchtvaart in de Caribische delen van het Koninkrijk.

Businessplan

,,Ik kreeg van toenmalig gezaghebber Hyden Gittens van Sint Eustatius de opdracht een businessplan te maken voor een lokale onafhankelijke luchtvaartmaatschappij. Men was Winair helemaal zat. De tickets waren te duur en de service liet te wensen over. Vluchten vielen uit of bagage bleef staan. Ik heb onderzoek gedaan en ben tot de conclusie gekomen dat het haalbaar was een vliegbedrijf op Statia op te zetten.”

Hesselink leverde een compleet bedrijfsplan af, maar hoorde verder niks meer. ,,Ik heb toen besloten het zelf te gaan doen. Twee jaar geleden werd ik door een contact bij het ministerie van Infrastructuur verwezen naar het ministerie van Economische Zaken. Dat wilde heel graag dat er een verbinding zou komen tussen Statia en Bonaire. Ik heb mijn plan aan die wens aangepast en werd vervolgens door het ministerie aangeraden voor de financiering een beroep te doen op de Bank Nederlandse Gemeenten.”

Bureaucratie

Ook volgde hij het advies op om BES Air te registreren in Caribisch Nederland. Dat had hij beter niet kunnen doen, want hij kreeg daardoor te maken met de bureaucratie van de ILT. ,,Ik moest eerst toestellen kopen, deze laten registreren en dan een vergunning aanvragen. Dat is de omgekeerde wereld. Je gaat toch ook niet eerst een huis bouwen en dan pas een vergunning aanvragen met het risico dat je je huis weer moet afbreken?”

Hesselink heeft een manier gevonden om de ILT te omzeilen. ,,Ik heb een partner gevonden, Air Alliance die op de luchthaven Siegenland in Duitsland is gevestigd. Ik kan gebruikmaken van hun Airline Operator Certificate. De Duitse luchtvaartdienst heeft daar toestemming voor gegeven. Het enige dat ik nu nog moet regelen is de financiering. Het liefst doe ik dat via de BNG, maar dan heb ik wel de medewerking van de Nederlandse overheid nodig.”

Besparing

En daar schort het aan. ,,Iedereen roept wel dat er betere verbindingen moeten komen, maar als het op daden aankomt geeft niemand thuis. Ik ben klaar om binnen 3 tot 4 maanden betrouwbare en betaalbare vluchten aan te bieden tussen Sint Eustatius, Saba, Bonaire, Sint Maarten/Saint Martin, Saint Barths en Saint Kitts. We kunnen ook patiëntenvervoer verzorgen. Dat gaat nu per helikopter en dat is duur. Als wij het doen bespaart de overheid jaarlijks zeker 2 miljoen euro.”

De korte vluchten tussen de Bovenwindse eilanden zal BES Air uitvoeren met Cessna’s van het type Grand Caravan voor 12 tot 14 passagiers, de langere route naar Bonaire met een Dornier 328 met 30 stoelen. ,,Wij willen beginnen met 4 toestellen en eventueel nog eentje voor ambulancevluchten. Op Sint Eustatius gaan we een hangar bouwen voor het onderhoud. Dat gaat extra werkgelegenheid opleveren”, aldus Hesselink.

,,Ik ben er al zo lang mee bezig en er zit al zo veel tijd en energie in dat ik tegen mezelf heb gezegd: ik ga nu doorzetten.” Verwacht wordt dat Knops binnen 2 weken reageert, voor een overleg dat hij met de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties heeft over Caribisch Nederland.

Deel dit artikel