Nieuws van Bonaire

Juan Guaidó heeft zichzelf tot “interim president” van Venezuela beëdigd

Foto EPA

Foto EPA

Caracas – Op woensdag 23 januari heeft de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó zichzelf beëdigd als interim-president van Venezuela. De 35-jarige Guaidó is de nieuwe voorzitter van het de Nationale Assemblée, het Venezolaanse parlement.

Guaidó maakte bij zijn start als voorzitter, aan het begin van het jaar, bekend dat het parlement de president zal negeren en op 11 januari stelde hij zichzelf aan als interim-president en kondigde hij aan nieuwe verkiezingen te zullen uitschrijven.

Guaidó probeert nu het Venezolaanse leger mee te krijgen door amnestie te beloven aan militairen die zich tegen Maduro keren. Of dit gaat lukken is nog maar zeer de vraag. Hij wordt wel gesteund door de VS en veel Latijns-Amerikaanse landen. Maduro reageert woedend.

“Laten we allemaal zweren dat we niet zullen rusten tot wij vrij zijn”, zei Guaido ten overstaan van tienduizenden aanhangers in de hoofdstad Caracas. Honderdduizenden mensen in heel Venezuela gingen de straat op om te protesteren tegen Maduro. De president is net aan zijn tweede ambtstermijn begonnen, nadat hij vorig jaar de verkiezingen won. Ondanks de groeiende armoede en de diepe economische crisis heeft hij nog altijd de steun van het leger.

Maduro lijkt ondertussen niet te weten hoe hij dit moet aanpakken. Zijn belangrijkste probleem is de oppositie, zal hij keihard optreden bij nieuwe demonstraties? Oppositieleider Guaido oppakken? Niets doen is in ieder geval geen optie, dat ondermijnt zijn gezag. De komende dagen zullen spannend worden in het buurland.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo