Nieuws van Bonaire

Integratieworkshops broodnodig om cultuur clashes te voorkomen

Naar aanleiding van verschillende berichten op social media over de integratie van Europese Nederlanders op Bonaire heeft Bonaire.nu contact op genomen met het initiatief: Yabi pa integratie oftewel De sleutel tot integratie.

Op social media is de afgelopen week veel gesproken over de integratie op Bonaire. Door miscommunicatie in taal en cultuur hebben zich verschillende incidenten voorgedaan waarbij men zich is gaan afvragen: “ Hoe komt het toch dat er clashes zijn?’’

Politicus Elvis Tjin Asjoe heeft in een artikel in het AD aangegeven dat functionarissen het beste kunnen deelnemen aan een integratiecursus alvorens zij starten met het uitvoeren van hun functie op Bonaire. Hiermee is De sleutel het helemaal eens. Door te starten met voorkennis van het eiland en de mensen die er wonen, is het makkelijker om gepast te reageren en zo incidenten te voorkomen.

In de integratieworkshops van De sleutel tot integratie, wordt in 12 thema’s de culturele verschillen benoemd tussen het wonen en werken op Bonaire en het wonen en werken in Nederland. Doordat Bonaire voor buitenstaanders op een tropisch Nederland lijkt kan dit voor emigranten vanuit Nederland verwarring brengen. Het zien van een DA, van den Tweel en Pearl vision en daarnaast het spreken in het Nederlands maakt het dat men zich al snel thuis voelt op Bonaire.

De culturele verschillen zijn daarentegen extreem groot. Culturele clashes kunnen daardoor niet uitblijven mits men integreert en de culturele achtergrond van het eiland begrijpt. Waar de verschillen in zitten is niet in 1 artikel uit te leggen en ligt ook gevoelsmatig veel dieper. Deze kennis krijg je niet in een uur via een online cursus, het vraagt echt kennis en leven in de samenleving, de Bonairiaanse samenleving.

In het gesprek met De sleutel tot integratie komt duidelijk naar voren dat politiek Den Haag op dit gebied ook actie moet ondernemen. Bij het samenwerken met Bonaire en implementeren van regels op Bonaire is het noodzakelijk dat Den Haag op de hoogte is van het leven op Bonaire. Door 2 á 3 bezoekjes van een week op Bonaire door te brengen houdt niet in dat de échte kennis van het eiland aanwezig is. Kennis van de cultuur, normen en waarden, leefregels, gebruiken en gewoontes is zeer belangrijk en hierin zou De sleutel tot integratie zeker een aanvulling kunnen zijn.

Binnenkort starten 2 bedrijven met de integratiecursussen voor nieuw personeel op het eiland. Naar aanleiding van een korte introductie hebben zij met veel enthousiasme een start gemaakt met hun integratieproces. Meer hierover zal binnenkort te zien zijn op de Facebook pagina van De sleutel tot integratie.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo