Nieuws van Bonaire

Ontspannen Minister President Rutte positief over de toekomst van Bonaire

Na afloop van het bezoek van minister president Rutte vond er op het vliegveld een persconferentie plaats. Rutte legt uit dat hij uitgebreid is bijgepraat door staatssecretaris Knops, welke regelmatig op Bonaire is. Rutte’s laatste bezoek aan Bonaire was in 2013, samen met zijn goede vriend Hans Biesheuvel, om het ondernemerschap te stimuleren. Hij vindt het dan ook enorm motiverend om te zien dat er inmiddels 150 ondernemers een microkrediet hebben ontvangen.

De kern vanmiddag tijdens de gesprekken was volgens Rutte dat Bonaire voor een sterke samenleving een sterk bestuur nodig heeft, een sterke eilandsraad en een sterk bestuurscollege. Rutte;”Er is veel politieke instabiliteit geweest en ik ben blij dat er nu een politieke stabiliteit is. Ik wens Bonaire toe dat er na de verkiezingen snel een bestuurscollege kan worden gevormd en dat het hart van het beleid kan worden voortgezet inclusief het bestuursakkoord dat besloten is tussen Bonaire en Nederland om op alle terreinen samen te werken. Bijvoorbeeld bij de sociale zekerheid maar ook bij het bestuur zelf en de kwaliteit van het bestuur. Daarom is het programma als Top Trainee zo prachtig omdat dit allemaal mensen zijn die een hechte band hebben met het eiland en die allemaal tegen mij zeiden , “er gebeurt iets bijzonders op Bonaire en ik wil daar onderdeel van zijn en ik kom naar het eiland en ga er een aantal jaren van mijn leven spenderen om te helpen het bestuur te versterken.” Dit is een waanzinnig teken dat het op Bonaire de goede kant op gaat en dat het bestendig is.”

Rutte wenst het eiland toe dat het in staat is om samen een systeem te bouwen dat jaren overeind kan blijven. Dat er een langjarig goed bestuur is, een langjarige democratie, een langjarige sterke persvrijheid en langjarig een sterk eiland. Hij denkt dat alle randvoorwaarden hiervoor aanwezig zijn. “Het wordt nog echt heel hard werken maar dat gaan we samen oppakken. Ik wordt hier echt heel bij van.”

Het aanpakken van sociale achterstand is volgens Rutte een gezamenlijke verantwoordelijkheid. “Aan de ene kant heb je de sociale zekerheid, daarom was van Ark vorige week op het eiland, om te kijken wat er nog meer moet gebeuren met wat er aan unfairness in het systeem zit maar uiteindelijk is de grootste verbetering die iemand kan hebben die in armoede zit een baan. Het krijgen van een baan is niet iets dat vanuit Den Haag kan worden geregeld. Dat regelt het bestuurscollege hier samen met de economie. En dat lukt, de economie groeit en dat zal zeker impact hebben op de groei van banen.” aldus Rutte.

Tijdens eerdere bezoeken aan Bonaire heeft premier Rutte Klein Bonaire bezocht en gesproken met organisaties op het eiland en heeft toen vastgesteld dat Bonaire een eiland is met cultuur en prachtige natuur. Het heeft unieke kanten en de Nederlandse regering is samen met het lokale bestuur van plan dit te behouden. Rutte; “Toeristische economieën die in staat zijn om de unieke kant van hun cultuur en natuur te behouden en te preserveren hebben een voorsprong in kwalitatief toerisme. Zij zullen de rijkere bezoekers trekken en dat heeft enorme voordelen.”

 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo