Nieuws van Bonaire

Duurzaam Saba slaat slag in strijd tegen plastic flessen

WWF-NL-vertegenwoordiger Arjan de Groene (rechts) overhandigde de eerste Dopper-flesjes aan staatssecretaris Raymond Knops en gedeputeerde Bruce Zagers.

WWF-NL-vertegenwoordiger Arjan de Groene (rechts) overhandigde de eerste Dopper-flesjes aan staatssecretaris Raymond Knops en gedeputeerde Bruce Zagers.

Door René Zwart©

Saba – Nederlands kleinste gemeente bindt de strijd aan tegen het gebruik van plastic flessen. Als over enkele maanden de nieuwe waterbottelfabriek in St. Johns in gebruik wordt genomen krijgen de Sabanen de beschikking over herbruikbare containers voor 12 tot 20 liter drinkwater. Dan komt er een eind aan het gezeul met dozen plastic flessen water voor eenmalig gebruik.

De voordelen zijn evident: er hoeft minder plastic te worden geïmporteerd, er verdwijnt minder plastic in het milieu, het water uit de bottelarij bevat gezonde mineralen en het is goedkoper. Het eilandbestuur geeft het goede voorbeeld door waterdispensers in de overheidsgebouwen te plaatsen. De 200 ambtenaren krijgen een herbruikbare Dopper-fles, een gezamenlijk initiatief van de overheid, het Wereld Natuur Fonds Nederland en Dopper.

Geschat wordt dat er alleen daardoor al jaarlijks 20.000 tot 30.000 flessen minder worden geïmporteerd. Het is een van de vele initiatieven van Saba om het eiland te verduurzamen.

Deel dit artikel