Nieuws van Bonaire

Meer mensen komen in aanmerking voor bijzondere onderstand


Kralendijk – De inkomensgrens voor het ontvangen van bijzondere onderstand is per 1 januari 2019 verhoogd naar 120 procent van het Wettelijk Minimum Loon. De RCN-unit Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kan helpen met bijzondere onderstand als iemand onverwacht een grote en noodzakelijke uitgave moet maken en geen geld heeft om deze te betalen. Bijvoorbeeld wanneer een koelkast of fornuis kapot gaat, of wanneer iemand een baby verwacht, maar geen geld heeft voor de babyuitzet. 


Inwoners van Bonaire met een inkomen niet hoger dan 1073 dollar per maand kunnen nu voor bijzondere onderstand in aanmerking komen. Voor inwoners van Sint Eustatius geldt nu een inkomensgrens van 1344 dollar per maand en voor Saba van 1292 dollar per maand.


Bijzondere onderstand is altijd maatwerk. Een medewerker van de RCN-unit SZW beoordeelt of de aanvrager in aanmerking komt op basis van een intakegesprek en een huisbezoek. De bijzondere onderstand wordt nooit in geld uitgekeerd, maar altijd in de vorm van goederen of diensten.

Deel dit artikel