Nieuws van Bonaire

Minister: Onderzoek naar het functioneren van het bestuur van vliegveld van Bonaire

Kamerlid Paternotte: ,,We weten allemaal wat de vierde luchthaven van Nederland is: Flamingo Airport.”

 

Rocargo

Door René Zwart©

Den Haag – Het functioneren van Bonaire International Airport wordt onder de loep genomen. Dat kondigde minister Cora van Nieuwenhuizen vandaag aan in een algemeen overleg met de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat.

Het onderzoek richt zich vooral op de kwaliteit van het bestuur van de luchthaven, want daarover bestaan in Den Haag grote zorgen. Het onderzoek wordt begeleid door een Stuurgroep die in januari – als de bewindsvrouw op werkbezoek is op Bonaire – voor het eerst bijeenkomt. Eerste taak is het formuleren van de onderzoeksopdracht. Het onderzoek zelf zal in juni afgerond moeten zijn.

Hoofddoel van de stuurgroep, aldus Van Nieuwenhuizen, is het zeker stellen van de veiligheid en toekomstbestendigheid van het vliegveld dat geëxploiteerd wordt door de overheidsnv BIA. De zorgen van de minister betreffen vooral de kwaliteit van het bestuur, onder meer als gevolg van het al langer openstaan van cruciale vacatures. De minister vermoedt overigens dat het vinden van lokaal beschikbare, geschikte kandidaten ‘ingewikkeld’ zal zijn, ,,want de vijver is niet al te groot.”

Rocargo

Het was Kamerlid Jan Paternotte (D66) die tijdens het algemeen overleg aandacht vroeg voor de problemen bij BIA. ,,We weten allemaal wat na Schiphol, Rotterdam en Eindhoven de vierde luchthaven van Nederland is: Flamingo Airport. Goed dat de minister er in januari naar toe gaat, met de luchthaven gaat het iets minder goed. Er is veel kritiek op het bestuur, de infrastructuur is verouderd en er zijn zorgen over de veiligheid.”

Paternotte wilde weten of een deel van de 2,75 miljoen euro die het ministerie heeft gereserveerd voor de verbetering van de infrastructuur op Bonaire ten behoeve van Flamingo Airport wordt aangewend. Van Nieuwenhuizen wees er op dat die gelden vooral bedoeld zijn voor het onderhoud van wegen. ,,Investeren in BIA komt in latere jaren. Eerst moet het bestuur op orde zijn. Dat heeft nu volop aandacht.”

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo