Bonaire

Junior Rangers debatteren over duurzame ontwikkeling op Bonaire met als gast prinses Beatrix

 Kralendijk – Op zaterdagochtend 1 december zijn zijn de STINAPA Junior Rangers samen op het Plaza Resort om een debat te voeren over de duurzame ontwikkeling van Bonaire. De eregast is prinses Beatrix.

De jongeren tussen 12 en 18 jaar zijn duidelijk zenuwachtig maar naarmate de discussie vordert worden de camera’s vergeten en pakken ze de discussie sterk aan.

Het “hinder” team zit recht tegenover het “benefit” team. Ze zijn het er over eens dat Bonaire een snelle ontwikkeling doormaakt. Elk team maakt zijn standpunt en er volgt een korte pauze waarin er aantekeningen worden doorgenomen en weerleggingen worden opgeschreven.

Oscar, van het “hinder” team maakt duidelijk dat de economie van Bonaire sterk samenhangt aan het toerisme dat weer direct afhankelijk is van onze natuur. Bonaire zelf kan zeer weinig doen aan de snelle afsterving van de koralen wereldwijd en ook op Bonaire is onderzocht dat in 2032 er vrijwel geen koraal meer is. Wereldwijd moet hier aan gewerkt worden maar lokaal kunnen we hier niet veel doen.

Bonnie, van het “benefit” team pleit voor controle en beleid bijv. bij de visserij. “Als dit gecontroleerd gebeurd en er goede “no fishing zones” zijn dan blijft de visserij een goede bron van inkomst en werkgelegenheid.” “Bonaire is geliefd voor de natuur, dit is de identiteit van ons eiland,” zegt ze.

Ze geeft aan dat in een recente studie door Bob Stennick van de University in Maine is duidelijk geworden dat direct na de aanleg van het waterzuiveringssysteem op Bonaire het koraal is begonnen zich te herstellen. Dit is een mooi voorbeeld van duurzame ontwikkeling.

Rocargo

Het hinder team probeert zich te verdedigen maar natuurlijk is het benefit team in het voordeel omdat ze met sterke argumenten kunnen komen. Het is duidelijk dat door beide teams er ruim onderzoek is gedaan. Feiten en rapporten worden gebruikt om de standpunten naar voren te brengen en beide teams ontvangen dan ook een groot applaus uit het publiek.

De winnaar is het “benefit” team vanwege de uitstekende samenwerking onderling en snelle actie op tegenwerpingen.

Na het debat volgen er tafelgesprekken tussen de prinses en de jongeren. Onder het genot van een kopje koffie drukt Beatrix de kinderen op het hart zich sterk te maken om Bonaire met het onderwaterpark op de werelderfgoed lijst te zetten. De status van Werelderfgoed door de UNESCO betekent een internationaal erkende onderscheiding ten opzichte van alle andere vergelijkbare gebieden op de wereld. Bonaire is hier al lange tijd mee bezig.

Het debat was de afsluiting van het bezoek van prinses Beatrix aan Bonaire. Vanmiddag vertrekt ze weer. Bonaire mag terugkijken op een prachtig bezoek en zeker niet onbelangrijk op een grote aandacht internationaal voor de natuur van Bonaire.

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo