Nieuws van Bonaire

Een ontspannen prinses Beatrix op bezoek bij Hòfi Kultural

Vrijdagmiddag 30 november bezocht Prinses Beatrix Hòfi Kultural; een cultureel bewonersinitiatief mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds. Bij Hòfi Kultural kunnen wijkbewoners elkaar ontmoeten en beter leren kennen door samen kunst te beoefenen.

De sfeer onder de gloednieuwe palapa is ontspannen en vrolijk wanneer de prinses binnen wandelt. Een groep ouderen maakt muziek en natuurlijk wordt er gedanst. Elke week komen ouderen uit de buurt hier samen om de traditionele dansen te oefenen en deze belangrijke culturele activiteit over te dragen aan de jeugd. Kinderen en jongeren zijn volop aanwezig op deze bijzondere plek midden in de wijk Antriol.

Na een stukje uitleg over het buurtproject mag prinses Beatrix een kunstwerk aan de muur onthullen en begint een rondleiding langs de verschillende activiteiten die hier wekelijks plaats vinden. De prinses lijkt enorm te genieten van de kinder Maskarade. De Maskarade is een nieuwjaarsfeest op Bonaire. Tijdens de Maskarade dragen de Bonairianen een masker en zijn verder verkleed. Het is het meest traditionele volksfeest op Bonaire. Vroeger werd de Maskerade op de eerste zondag na Driekoningen gevierd.
 

Ook krijgt de prinses uitleg over een aantal traditionele muziekinstrumenten die de ouderen aan de kinderen leren zoals de Kuarta, een soort gitaar en de Symfonia. Hòfi Kultural streeft ernaar om kennisoverdracht te stimuleren en cultureel erfgoed hierdoor te behouden.

De prinses vraagt Yuma Veeris naar zijn liefde voor muziek. Hij heeft de Symfonia leren spelen in Hòfi Kultural waar zijn opa hem mee naar toe heeft genomen. Opa Craane vertelt vol passie dat hij in 1966 toenmalig koningin Juliana, prins Bernhard en dochter Beatrix met haar verloofde prins Claus met een bootje van St. Maarten naar Saba heeft gevaren. “Kun je de prinses vertellen dat ik dat bootje nog steeds heb?”

Rocargo

Bij de kinderen die calabassen beschilderen blijft ze wat langer staan. Het begint te spetteren maar dat vindt de prinses niet erg. Ze slaat een aangeboden paraplu af en loopt monter terug naar de palapa. Een trotse bevlogen vrouw die het duidelijk naar haar zin heeft op Bonaire.

 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo