Nieuws van Bonaire

Washington park hoogtepunt bezoek prinses Beatrix

Washington park hoogtepunt bezoek prinses Beatrix

Foto’s Stephan Kogelman

Kralendijk – Prinses Beatrix kreeg vandaag een uitgebreide rondrit door het Washington Park. Omdat de prinses op Bonaire is op uitnodiging van Stichting Nationale Parken werd dit bezoek als hoogtepunt gezien. Het park werd in 1969 ingesteld en beslaat 5643 hectare. Daarmee is het het grootste Nationaal Park van Caribisch Nederland. Komend jaar zal het park haar 50ste verjaardag vieren.

Bij de ingang van het park kreeg prinses Beatrix uitleg bij een gerestaureerde aloë oven. De aloë oven behoorde toe aan de Slagbaai plantage die onderdeel is van het park. Het sap van de aloë vera werd gekookt en gebruikt als grondstof voor Cosmetica. De geneeskundige kracht van de plant kende de prinses. Na een knieoperaties heeft ze zelf aloë vera bladeren gesneden en het sap gebruikt om de wond te genezen.

De rondleiding door het park start bij Salina Matijs, een zoutmeer. Bij elke stop krijgt Beatrix uitleg van Biologe Roxanne. Zoutmeren spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van Bonaire. Tijdens de regenperiode zorgen ze voor een buffer en voorkomen daarmee dat er niet teveel modder en zand de Caribische Zee instroomt. Als er een zandlaagje over het koraal komt te liggen is dit uitermate schadelijk en leidt uiteindelijk tot afsterving van het koraalrif.

Hierna volgen stops bij Playa Chikitu, Seru Grandi en Playa Kokolishi. De prinses krijgt flamingo’s en warawara’s te zien. En geiten natuurlijk, welke voor problemen zorgen in het park. Washington park hoogtepunt bezoek prinses Beatrix

Het parkmanagement is op zoek naar de juiste balans tussen het genereren van meer inkomsten én het beheersen van het aantal bezoekers om het evenwicht in het natuurgebied niet te verstoren. Het komende jaar zal de 50ste verjaardag gepast gevierd gaan worden. Het bezoek van prinses Beatrix zorgt alvast voor een begin en voor wat extra aandacht voor dit prachtige stuk woeste natuur.

Washington park hoogtepunt bezoek prinses Beatrix Washington park hoogtepunt bezoek prinses Beatrix
Deel dit artikel