Bonaire

Geen “Brasa” voor Beatrix, wel een arm om haar schouders

Kralendijk – De eerste werkdag van prinses Beatrix zit erop. Vandaag, donderdag 29 november heeft zij al vroeg het hoofdkantoor van STINAPA bezocht. Daarna is ze bij het Kolegio Strea Briante op bezoek geweest en heeft ze in de middag het symposium van DCNA bijgewoond in het Plaza Beach Resort. Als afsluiting was ze uitgenodigd door de Gezaghebber voor een receptie.

Bij aankomst op het hoofdkantoor van STINAPA werd de prinses warm begroet door de directie en medewerkers van de organisatie. Ze nam alle tijd voor een gesprek en oogde zeer ontspannen. Ze schudde de handen van de personeelsleden, de STINAPA bestuursleden en sprak met de managers over hun werk en de toekomstplannen van het bedrijf.

Vervolgens bezocht prinses Beatrix het Kolegio Strea Briante, de school die de winnende film leverde voor de eerste Caribische editie van het UNICEF kinderfilmfestival.

Beatrix werd met geklap en gejuich onthaald door de schoolkinderen en via een erehaag naar het Crea-lokaal gebracht nadat ze een cadeau in ontvangst had genomen. Een borduurwerkje met de vlag van Bonaire.

Foto S. Kogelman

In het lokaal vond een bijzondere ontmoeting plaats tussen de kinderen en de prinses. Na een ontroerende toespraak van de directrice van de school voor speciaal onderwijs werd gezamenlijk de film gekeken. Daarna vroeg prinses Beatrix het groepje kinderen dichterbij te komen zitten en liet ze hun verhaal vertellen. Alleen Maia durft het aan in het Nederlands en vertelt dat ze speciale kinderen zijn en iets heel speciaals hebben gedaan en hoopt andere kinderen te kunnen inspireren. De prinses vindt het “ongelooflijk, fantastisch goed gedaan” en vraagt de kinderen wat ze later willen worden, soms filmmaker? Maar nee, wel actrice. Een ander meisje weet het zeker, “ik wordt prinses.” Prinses Beatrix moet hier om lachen en vraagt of ze weet hoe dat moet en het antwoord is logisch. “Ik trouw met een prins en dan wordt ik vanzelf een prinses.” Ze vraagt haar juf onzeker of ze Beatrix een Brasa mag geven, een omhelzing maar dat mag niet maar even laten staat ze toch met een arm om haar heen op de groepsfoto.

Rocargo

Tot slot van haar schoolbezoek ging prinses Beatrix ook nog even kijken in de kas van de school waar groente groeit en de bananen in de boom hangen en in de prachtige, moderne keuken van de school, waar kinderen leren koken en gezond eten leren klaar te maken.

Het middagprogramma staat in het teken van de natuur op de zes Caribische eilanden. Dutch Caribbean Nature Alliance heeft prinses Beatrix uitgenodigd als eregast bij haar symposium met als vraag “Economie en natuur in balans?” Hier maakt vooral Elsmarie Beukenboom indruk door in haar Keynote presentatie te stellen dat Bonaire is afgedwaald van haar oorspronkelijke visie welke in het rapport staat van Pourier uit 1992. Beukenboom:”de rijken worden rijker en de armen worden armer.” Haar presentatie kwam waarschijnlijk hard aan bij enkele genodigden in de zaal maar kreeg een daverend applaus.

Tijdens de paneldiscussie kwam met name Julia Marisol sterk naar voren door te pleiten voor behoud van natuur en cultuur voor de toekomstige generatie. Als oud Junior Ranger en student oceanografie wil zij graag directeur van Stinapa worden of gezaghebber van Bonaire maar is er tegen die tijd nog wel koraal of mangrove om voor te zorgen? Paul Hoetjes  doet er nog een schepje bovenop “in het bestuursakkoord dat het eilandbestuur onlangs heeft gesloten komt het woord ‘natuur’ niet eens voor….”

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo