Nieuws van Bonaire

Minister: afvalwaterzuivering Bonaire goed voor het koraal

Minister Cora van Nieuwenhuizen, hier op archieffoto in gesprek met gezaghebber Rijna I Foto Nico van der Ven

 

Door René Zwart©

Den Haag – Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is tevreden over het functioneren van de rioolwaterzuiveringsinstallatie op Bonaire. ,,Sinds 2014 is er een rioolwaterzuiveringsinstallatie en gaat er geen afvalwater meer rechtstreeks naar de oceaan. De RWZI werkt goed, want de kwaliteit van het effluent is ook goed”, aldus de bewindsvrouw tijdens een wetgevingsoverleg met de Tweede Kamer.

Jaarlijks verstrekt het ministerie 1 miljoen euro voor de verwerking van afvalwater op Bonaire. ,, Het is duur, maar om het koraal te beschermen en om de gezondheid van de inwoners te beschermen verlenen wij toch telkens subsidie voor de exploitatie van de RWZI.” Subsidie geeft I&W ook (dit jaar 925.000 euro) voor het betaalbaar en bereikbaar houden van drinkwater op Bonaire, benadrukte Van Nieuwenhuizen in reactie op de vraag van VVD-Kamerlid Remco Dijkstra.

,,Ik heb zelf een jaar stage mogen lopen op Curaçao. De waterprijs is daar echt fors hoger, terwijl het natuurlijk een primaire levensbehoefte is. Dat komt omdat je zo’n fabriek met ontzilting moet neerzetten. De kosten zijn hoog. Maar ik vind ook dat je moet zorgen dat er voor de mensen daar voldoende water beschikbaar is, zeker omdat ze ook lagere inkomens hebben. Dat is van vitaal belang. Het moet ook betaalbaar zijn`, aldus Dijkstra. Die oogstte daarmee het verwijt van PVV´er Roy van Aalst dat de VVD ´wel geld wil vrijmaken om het Caribisch gebied te helpen omdat het daar zo duur wordt en onze eigen mensen hier in Nederland in de kou laat staan door de btw op drinkwater te verhogen.´ Dijkstra wees hem er vervolgens fijntjes op dat (veel) inwoners van de Caribische delen van het Koninkrijk ook Nederlanders zijn.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo