Nieuws van Bonaire

Wetsvoorstel Bosman om het eilanden makkelijker te maken Koninkrijk te verlaten

Door René Zwart

Den Haag – Tweede Kamerlid André Bosman (VVD) wil het voor Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba makkelijker maken zich van het Koninkrijk af te scheiden. Hij heeft een initiatiefwetsvoorstel opgesteld om het Statuut en de Grondwet aan te passen.

Opmerkelijk aan het voorstel is dat Bosman wil regelen dat er op de eilanden geen volksraadspleging nodig is om de koninkrijksbanden door te snijden. Het besluit daarover wil hij aan de lokale politiek overlaten die dat bovendien op basis van een enkelvoudige meerderheid zou moeten kunnen doen. ,,Het kiezen van de eigen toekomst van de voormalige koloniën dient aan de minst mogelijke vorm van eisen te worden begrensd”, aldus Bosman die een eerdere poging het Statuut te vervangen voor een vrijblijvend gemenebestmodel zag stranden. 

Deel dit artikel