Politiek & Bestuur

Gezaghebber Rijna wil niet ‘polderen’ maar wel ‘zoutpannen’

Gezaghebber Edison Rijna presenteerde een nieuw concept tijdens de persconferentie over de herstart van de Centrale Dialoog op Bonaire. Foto: Harald Linkels
Gezaghebber tijdens presentatie van centrale dialoog

Gezaghebber Edison Rijna ziet ‘zoutpannen’ meer zitten dan ‘polderen’, zei hij tijdens een persconferentie over de herstart van de Centrale Dialoog op Bonaire. Foto: Harald Linkels

Door Harald Linkels

Kralendijk- Gezaghebber Rijna wil op Bonaire niet spreken over ‘polderen’, maar wel over ‘zoutpannen’. Dat zei hij vanmiddag gekscherend op vragen van de pers die bijeengeroepen was voor de ondertekening van een akkoord om op het eiland een nieuwe centrale dialoog op te starten.

De centrale dialoog beoogt een instrument te zijn waarmee de overheid op een structurele wijze in overleg treedt met de sociale partners, zoals de vakbonden en de private sector. Door deze afstemming hopen de partners elkaar beter te vinden als het gaan om het definiëren van antwoorden op vraagstukken die te maken hebben met de verdere ontwikkeling van het eiland.

“Ik zou het hier liever hebben over ‘zoutpannen’ dan over ‘polderen’ zei Rijna, die benadrukte dat het hem in wezen niet uitmaakt wat voor naam aan het beestje wordt gegeven, als er maar een betekenisvolle dialoog tot stand komt.

Volgens Rijna liggen er belangrijke vraagtukken waar de partners in gezamenlijk overleg beter uit kunnen komen. “Wij hebben allen het beste voor met Bonaire, dus het is belangrijk met elkaar in gesprek te blijven en samen te overleggen over de gewenste aanpak en de gewenste richting”, aldus de Gezaghebber.

Rocargo

Op de vraag of de centrale dialoog, die al eens eerder was opgestart nu een langer leven beschoren zou zijn antwoordde Rijna: “Ik zit er in elk geval nog 2 jaar als gezaghebber en zal mijn uiterste best doen om als voorzitter om dit overleg een goede en zinvolle invulling te geven”.

Technisch voorzitter
De gezaghebber zal, in elk geval de eerste 6 maanden, nog worden bijgestaan door een technisch voorzitter in de persoon van Jan-Willem van den Braak. Van den Braak bleek de afgelopen dagen instrumenteel om de partners weer op één lijn te krijgen als het ging over de toekomst van de centrale dialoog.

De eerste ‘echte’ vergadering van de Commissie zal plaats gaan vinden in januari 2019. De Gezaghebber en Van der Braak gaan nu al aan de slag met het opstellen van de agenda voor de eerste centrale dialoog.

Alle partijen lieten zich positief en hoopvol uit over het gesloten akkoord. Ook gedeputeerde Edsel Cicilia toonde zich in zijn nopjes. “Het is niet altijd even eenvoudig, maar het is wel fijn als je elkaar tenslotte weet te vinden. De gedeputeerde sprak ook zijn dank uit richting het ministerie van SZW die het proces faciliteerde, onder andere door Van den Braak aan te stellen als manager van het proces om de partijen weer rondom de tafel te krijgen.

Deel dit artikel