Nieuws van Bonaire

Justitiële Inrichting Caribisch Nederland officieel geopend door Minister Dekker

Gezaghebber Rijna en Minister Dekker | Foto Bonaire.nu

Kralendijk – Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming heeft vandaag op Bonaire de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) officieel geopend. De nieuwe gevangenis biedt plaats aan 113 gedetineerden en 10 arrestanten en is de enige justitiële inrichting op de BES-eilanden.

Rocargo

De ceremonie werd geopend door de gevangenenbewaarders die in vol ornaat de vlag hesen. Daarna lichtte kunstenares Hortence Brown de gedachte toe achter het door haar ontworpen beeld van een moeder met kind die op een bankje naar de gesloten deuren van de gevangenis kijkt.

Over het beeld is commotie ontstaan omdat sommigen het als discriminerend ervaren. Brown legde echter uit dat ze niets anders heeft gedaan dan de gevoelens te verbeelden van een moeder die er alleen voor staat om voor haar kind te zorgen. Het beeld heeft een flinke reis achter de boeg. Eerst is op Curaçao een model in cement gemaakt, waarna het in Nederland in brons is gegoten en weer naar de Cariben is teruggekeerd om zijn plekje voor de ingang van de gevangenis in te nemen.

Nadat pastoor  Santiago het gebouwencomplex had gezegend verrichtte Dekker samen met gezaghebber Edison Rijna de openingshandeling na eerst nog de aanwezigen in het Papiaments te hebben toegesproken. ,,Ik ben blij dat we met dit nieuwe gebouw weer kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden aan een moderne gevangenis. Zo maken we de eilanden veiliger en krijgen gedetineerden de kans wat van hun leven te maken na hun terugkeer in de samenleving”, aldus de bewindsman die maandag enkele uren binnen de muren van de JICN heeft verbleven.

Directeur De Vries van de JICN betuigde zijn dank voor de goede samenwerking bij het tot stand brengen van het gevangeniscomplex waar volgens het ‘Ban Pa Kambio’ principe (letterlijk vertaald: ‘laten we gaan voor verandering’) zal worden gewerkt. Ban Pa Kambio is de naam van het leer- en werkproject binnen de JICN. In dit project worden gedetineerden in verschillende fasen klaargestoomd voor het leven buiten de gevangenismuren. Zij leren indien nodig te lezen en schrijven, kunnen een MBO opleiding volgen en richten zich in de laatste fase volledig op werken. Daarnaast zal in de JICN, zoals ook in penitentiaire inrichtingen in andere delen van Nederland, het gedrag van gedetineerden bepalend zijn. Gedetineerden kunnen ook hier van het basisprogramma promoveren naar het plusprogramma waarin ze meer vrijheden verdienen.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo