Natuur

MPB-motie leidt tot verbod wegwerp-plastic ingaande 2020

Plastic brengt s steeds meer schade aan op zowel land als in het Bonaire Marine Park. Foto: Roy Mayne
Zeeschildpad met plastic tas ©Roy Mayne, WWF

Plastic brengt een steeds grotere schade aan op zowel land als in de wateren rondom het eiland. Foto: Roy Mayne

Door Harald Linkels

Kralendijk- Een door de Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) ingediende motie en door de eilandsraad unaniem aangenomen motie, zorgt ervoor dat de berg aan plastic afval op en in de wateren rondom het eiland aanzienlijk teruggedrongen kunnen gaan worden.

De motie verwijst naar het feit dat plastic een bedreiging is voor twee voor Bonaire zeer belangrijke zaken, namelijk de koraalriffen en de zeeschildpadden. Ook memoreert de motie dat plastic tassen en “styrofoam” voedselcontainers door de wind worden verspreid over het landschap, waar ze blijven hangen in de vegetatie en dat daarmee het landschap wordt ontsierd. Dit kan, volgens de motie, ook een negatieve impact hebben op het toerisme.

In de aan de eilandsraad aangeboden motie wordt het bestuurscollege opgeroepen om een proces in gang te zetten dat zal leiden tot een compleet verbod op plastic voor eenmalig gebruik, waaronder piepschuimdozen, plastic rietjes en wegwerpzakken per 1 januari 2020.

Algemene Stemmen
Alle partijen aanwezig in de Eilandsraad op 30 oktober jl. stemden voor de motie, waardoor het verbod in iets meer dan meer dan 1 jaar vanaf nu werkelijkheid wordt.

Het is niet de eerste keer dat de MPB optrekt tegen de vervuiling op het eiland, maar deze keer hebben de inspanningen geleid tot concrete actie en een concreet besluit. Hierdoor worden de inspanningen om Bonaire niet alleen tot de eerste, maar zeker ook de leidende “blauwe bestemming” ter wereld te worden, verder versterkt.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo