Nieuws van Bonaire

Zorg coördinatoren Liseo werken intensief samen naar betere leerlingenzorg

Lilian Paula (Havo en Vwo, links) en mw. Mirayca Celestijn (Mavo)

Vanaf augustus 2018 zijn zowel de Mavo, Havo als Vwo leerlingen van het Liseo Boneriano gevestigd aan de Kaya Amsterdam.
De zorgcoördinatoren mw.  Lilian Paula (Havo en Vwo, links) en mw. Mirayca Celestijn (Mavo) hebben een intensieve samenwerking om de zorg op het Liseo Boneriano goed op elkaar af te stemmen. Doordat iedereen nu op 1 locatie werkt, is het afstemmen veel gemakkelijker geworden.

Mw. Paula en mw. Celestijn zijn momenteel bezig met het organiseren van een faalangstscreening voor alle eerstejaars leerlingen. Als leerlingen blijken faalangst te hebben, kunnen zij een faalangstreductietraining volgen om het vertrouwen in eigen kunnen – ook tijdens ‘prestatiemomenten’ terug te krijgen.

Daarnaast werken de zorgcoördinatoren samen aan een bruikbaar anti-pest protocol en passen zij elementen toe uit het boek ‘Zeg nee tegen pesten’ van Herberd Prinsen (2013). Dhr. Prinsen is ook onlangs op het eiland geweest om een aantal mentoren te trainen in het organiseren van effectieve mentoruren en het kunnen bieden van effectieve begeleiding als mentor. Daarnaast hebben de zorgcoördinatoren een sessie over rouw- en verliesbegeleiding bij hem gevolgd. Er zijn leerlingen die te maken hebben met bijv. het verlies van een gezinslid of een vriend of met het scheiden van ouders. Ook een scheiding betekent een ‘verlies’ (namelijk van het oude vertrouwde gezin) voor leerlingen. De zorg coördinatoren hebben een rol in het ondersteunen van de mentoren om op hun beurt de leerlingen weer goed te begeleiden.

Docenten van Mavo, Havo en Vwo werken ook samen aan Lesson Study, waarbij zij zich richten op het samenstellen van effectieve lessen waar genoeg ‘vaart’ in zit. Docenten bedenken samen in kleine groepjes een onderwerp waar zij zich verder in willen verdiepen en doen dan een mini-onderzoekje in de eigen klas. In verschillende sessies presenteren docenten dan aan elkaar ‘wat werkt in hun klas’. Op deze wijze zorgt het Liseo Boneriano op verschillende manieren voor nascholing van zowel docenten als onderwijs ondersteunend personeel. Het doel is de kwaliteit van het onderwijs verder om hoog te krijgen.

Rocargo
Deel dit artikel